Nové Mesto môže dotovať uzamykanie stojísk

16.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Nové Mesto podporuje uzamykanie kontajnerových stojísk. Tie by mali slúžiť pre zberné nádoby na zmesový komunálny odpad, ako aj triedené zložky komunálneho odpadu. Miestni poslanci dnes v tejto súvislosti schválili podmienky pre poskytnutie nenávratného príspevku samosprávy.

Podľa nich však môže mestská časť prispieť na vybudovanie jedného stojiska maximálne 829,85 €. Dotácia by pritom nemala prekročiť 30 % celkových stavebných nákladov. V nich je zahrnuté vybudovanie, rozšírenie, prekrytie a uzamykanie týchto stojísk.

Podľa tlačovej tajomníčky novomestského starostu Alžbety Klesnilovej vyčlení mestská časť v tomto roku pre dotácie viac ako 33-tisíc €. V praxi by to mohlo znamenať, že pri poskytnutí príspevku v maximálnej výške by sa mohlo vybudovať 40 kontajnerových stojísk.

Záujemcovia budú môcť predkladať žiadosti o dotácie na miestny úrad v štyroch termínoch – do 31. marca, 30. júna, 30. septembra a 15. novembra. Žiadateľom môže byť právnická osoba, jej zriaďovateľom však nemôže byť hlavné mesto ani mestská časť. V prípade žiadateľov z radov fyzických osôb to môžu byť podnikatelia, ktorí spravujú bytový dom v mestskej časti a ktorí zároveň sídlia a majú trvalý pobyt v hlavnom meste.

Zastupiteľstvo zároveň schválilo aj podmienky nájomnej zmluvy na pozemok, na ktorom by sa malo stojisko vybudovať. Týka sa to prípadov, ak pozemok vlastní alebo spravuje mestská časť. "Meter štvorcový takéhoto pozemku sa bude prenajímať ročne za jedno euro," uviedla Klesnilová.

Nové Mesto nie je jedinou bratislavskou mestskou časťou, ktorá finančne pomáha pri budovaní kontajnerových stojísk. Už v minulom roku s tým začala petržalská samospráva. Tá pritom môže na vybudovanie nového či rozšírenie existujúceho kontajnerového stojiska poskytnúť 60 % nákladov týchto prác, najviac však do výšky 2 655 eur. V prípade uzamykania a zastrešovania je to 50 % vynaložených nákladov, maximálne do výšky 830 eur.

(sita)

Páčil sa vám článok?