Nové pravidlá vyhradeného parkovania v N. Meste

4.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci novomestského miestneho zastupiteľstva prijali zásady na vydávanie povolenia na vyhradené parkovacie miesta. Poplatky upravili vo všeobecne záväznom nariadení o miestnych daniach s účinnosťou od 1. júla 2009.

Novomestská samospráva rozlišuje tri kategórie žiadateľov o parkovanie - fyzické osoby, fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ZŤP) a fyzické osoby oprávnené na podnikanie. Všetci musia mať trvalý pobyt v lokalite, kde žiadajú o vydanie povolenia na vyhradené parkovacie miesto. Nesmú vlastniť garáž a nesmú mať odstavné stojisko v garážovom dome.

Novinkou je zásada, podľa ktorej sa povolenie vydáva pre jedno motorové vozidlo na jeden byt. Rovnako v prípade právnických osôb sa vydáva iba pre jedno motorové vozidlo. Oproti doterajšej praxi je novinkou aj možnosť časového obmedzenia parkovania počas dňa pre fyzické a právnické osoby. Pre osoby s preukazom ZŤP nebude vyhradené parkovanie počas dňa obmedzené. Na vyhradené parkovacie miesto nie je dovolené osadiť žiadnu dopravnú zábranu. Miesto musí byť vybavené dopravným značením.

Vlani bola v Novom Meste daň za parkovací box pre osobné motorové vozidlo ročne 8025 korún (266,38 €), v Petržalke to bolo 18 000 Sk a v Starom Meste 40 150 Sk. Nová sadzba je od 1. júla v Novom Meste za každý aj začatý štvorcový meter a každý aj začatý deň 0,28 eura, teda 1124,20 eura za rok. Plnú sumu podľa miestneho úradu zaplatia len podnikatelia a právnické osoby, ktoré majú parkovanie vyhradené na celý deň. Ak však tieto miesta poskytnú iným vodičom aspoň na 12 hodín denne, z ročnej sadzby dostanú zľavu 50 percent.

Občania, ktorí používajú vyhradené parkovacie miesto len pre rodinu a nie na podnikanie, dostanú úľavu 50 percent. Ak navyše umožnia, aby na vyhradenom mieste mohli parkovať aspoň 8 hodín denne aj iní, dostanú úľavu až 65 percent.

(rob, brn)
Páčil sa vám článok?