Husákova tabuľa v Dúbravke bude, ale nie na úrade

7.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Pamätná tabuľa Gustávovi Husákovi bude v bratislavskej Dúbravke umiestnená v parku na Jadranskej ulici. Rozhodli o tom dnes poslanci. S návrhom nového miesta na jej umiestnenie prišla údajne rodina Gustáva Husáka.

Mestská časť sa tak ani napriek kritike nevzdala svojho úmyslu osadiť na jej území bývalému prezidentovi ČSSR a generálnemu tajomníkovi ÚV KSČ pamätnú tabuľu. Zmenila však miesto osadenia, pôvodne mala byť totiž tabuľa umiestnená na budove miestneho úradu na Žatevnej ulici, kde má sídlo aj dúbravský starosta Ján Sandtner.

Pozmenený je aj termín osadenia pamätnej tabule. Podľa februárového rozhodnutia miestneho parlamentu mala byť umiestnená do mája tohto roka. Poslanci však schválili osadenie tabule do konca mája.

Kto však pamätnú tabuľu osadí, nie je ešte známe. Podľa poslankyne Jeleny Hudcovskej (KDH) by to mali spraviť aktivisti, ktorí prišli s týmto návrhom. Poslanecký zbor nepodporil návrh poslanca Martina Zaťoviča (SDKÚ), aby boli zrušené všetky uznesenia týkajúce sa umiestnenia tabule.

Osadenie pamätnej tabule schválil miestny parlament 9. decembra 2008, tabuľa sa mala na budove miestneho úradu objaviť podľa prijatého uznesenia do 12. decembra minulého roka. Po rozhodnutí miestneho zastupiteľstva sa však na samosprávu zniesla vlna kritiky.

Starosta Ján Sandtner sa nechal o pár dní počuť, že do konca roka sa tabuľa osádzať určite nebude. Miestna samospráva však neuvažovala o zmene miesta na osadenie pamätnej tabule, ani o zrušení rozhodnutia, čo vtedy potvrdila aj hovorkyňa Lucia Balajová.

Podľa prednostu Františka Gutha "tkvel celý problém v tom," že tabuľa sa mala osadiť na miestny úrad a mestská časť krátko nato kúpila ďalšiu budovu na ulici Pod záhradami. "Bude tam sídlo spoločenských organizácií, Matice slovenskej, mohlo by tam byť aj dúbravské múzeum. Mohli by sa tam osadiť aj pamätné tabule významných osobností," vysvetlil prednosta dôvod, prečo nebol dodržaný schválený termín.

Miestna samospráva teda začala zvažovať, či by nebolo lepšie mať viaceré pamätné tabule na jednom mieste. Na zasadnutí miestnej rady navrhli poslanci nový termín, a to 30. jún tohto roka. Zastupiteľstvo nakoniec schválilo iný termín, ani ten však v súčasnosti už neplatí.

(sita)

Páčil sa vám článok?