Mestskí poslanci nechcú v lesoparku hotel

2.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

V Malokarpatskej časti Bratislavského lesoparku by nemalo byť žiadne ubytovacie zariadenie. Teda ani hotely či iné zariadenia ani s možnosťou prechodného ubytovania. Týka sa to súčasných objektov v tejto lokalite, ktoré by sa mali zrekonštruovať, aj tých, ktoré by sa mali v budúcnosti na tomto území postaviť.

Rozhodli o tom dnes mestskí poslanci po prerokovaní spracovanej urbanistickej štúdie. Materiál rieši lokalitu v katastrálnom území mestských častí Vajnory, Rača, Vinohrady, Lamač či Záhorská Bystrica.

Spadá sem napríklad Horná Mlynská dolina, Kačín, Kamzík či Rača - Slalomka. Súčasťou územia je teda aj známa Železná studienka. Práve tu by podľa investičných zámerov mal vyrásť rovnomenný hotel a Hotel Snežienka. Proti výstavbe týchto dvoch hotelov vznikla aj petícia, pod ktorú sa podpísalo okolo 2 000 ľudí.

Urbanistická štúdia však nie je územnoplánovacou dokumentáciou. Je to len územnoplánovací podklad, ktorý spodrobňuje platný územný plán mesta. Záväzným dokumentom je územný plán hlavného mesta. Práve ten povoľuje napríklad v prípade Snežienky rekonštrukciu reštauračného zariadenia s určitým percentom ubytovacích možností.

Aké konkrétne percento je povolené, územný plán neuvádza. Vypracovaná štúdia by však mala pomôcť k vytvoreniu zodpovedajúcich podmienok na každodennú ako aj víkendovú rekreáciu obyvateľov. Po prerokovaní by teda mala zároveň slúžiť ako podklad na využitie územia a usmerňovanie investičnej činnosti v tejto lokalite.

Poslaneckým zborom zároveň prešiel návrh poslankyne Jozefíny Baranovej (KDH), aby bola z tejto lokality vylúčená akákoľvek automobilová doprava. Výnimku by mali len zásobovacie vozidlá. Poslankyňa zároveň navrhla, aby mesto zabezpečilo hromadnú dopravu a aby zväčšilo kapacity záchytných parkovísk.

Počas rozpravy bola nadhodená aj otázka bývalého sanatória. V tejto súvislosti pred časom primátor Andrej Ďurkovský uviedol, že odmieta akúkoľvek obytnú funkciu. Vie si však predstaviť, že by sa budova využívala na svoj pôvodný účel.

"Je mi jedno, či by to bolo sanatórium pre starších alebo pre postihnuté deti," povedal. Je si však vedomý, že riešenie tejto otázky bude tvrdým orieškom. Mestským parlamentom prešla aj pripomienka mestskej časti Rača, aby sa lokalita Slalomka mohla v zimnom období využívať na lyžovanie a v lete na navrhovaný cyklocross.

Dlhšiu diskusiu si vyžiadala kanalizácia. Primátor v tejto súvislosti odmieta vybudovanie čistiarní. "Tie vyčistia len po určitý stupeň, istý stupeň znečistenia zostane," vysvetlil Ďurkovský. Ako možnosť vidí napríklad vybudovanie kanalizačného zberača, ktorého výstavbu by na určitej trase financovalo mesto, inde by mohol do hry vstúpiť súkromný investor. Ako ďalej primátor uviedol, ďalšou z možností by bolo vybudovanie žumpy pri každom objekte, nie však septiku.

(sita)

Páčil sa vám článok?