Starostka Lacková vraj porušila zákon, financovanie kanalizácie sa už vyšetruje

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Prijať opatrenia, ktoré zamedzia porušovaniu zákona a zefektívniť kontrolu pri narábaní s verejnými financiami by na základe uznesenia miestneho zastupiteľstva z minulej stredy mala bratislavská mestská časť Vrakuňa.

Poslanci tak rozhodli na základe upozornenia okresnej prokurátorky Miroslavy Bartkovej, ktorá skonštatovala, že starostka Ľudmila Lacková porušila postupom pri získavaní peňazí na výstavbu vodovodu a kanalizácie zákon a všeobecné záväzné nariadenie mestskej časti. Išlo o sumu 5,8 milióna korún, ktoré na vodohospodárske dielo poskytla Vrakuni Bratislavská vodárenská spoločnosť.

Zmluvy v súčasnosti preveruje trestné oddelenie okresnej prokuratúry. L. Lacková argumentuje, že nešlo o peniaze mestskej časti a tiež tým, že jej povinnosťou bolo dobudovať infraštruktúru vo Vrakuni. Bratislavským novinám povedala, vraj sa usilovala o tieto peniaze od roku 2001, v roku 2004 vodárne našli rezervu a peniaze presunuli 2. februára 2005 na Vrakuňu. „Peniaze boli vinkulované na výstavbu v konkrétnych uliciach, kde bolo ich investovanie najefektívnejšie,“ uviedla starostka. Vyslovila domnienku, že odpor vzbudili aj osobné dôvody, pretože niektorí poslanci si predstavovali výstavbu na iných uliciach. Okrem iného vidí za kauzou aj volebnú agitáciu. „Nie som si vedomá svojej viny, mám uznesenia a listy v tejto veci, ktoré ma oprávňovali konať,“ hovorí. Podľa nej vec po predchádzajúcom rokovaní v komisiách predložila zastupiteľstvu, poslanci však túto položku neschválili aj napriek skutočnosti, že spomínané dielo bolo v tom čase už skolaudované.

Spýtali sme sa poslanca Milana Sokola, prečo reaguje zastupiteľstvo až teraz, na čo nám odpovedal, že vec sa od novembra 2005 zdržala na prokuratúre, a že poslanci sa dozvedeli o celej záležitosti neskoro. Na tvrdenie, že v júni stavbu zastupiteľstvo odsúhlasilo, reagoval: “My sme nič neodsúhlasili, nebolo to schválené v rozpočte. Starostka použila peniaze bez toho, aby sme o tom vedeli. Dozvedeli sme o celej veci pri prerokovaní návrhu na II. zmenu rozpočtu za rok 2005 niekedy v septembri, keď požiadala, aby sme použitie prostriedkov spätne schválili.“

V tejto súvislosti bolo podané trestné oznámenie, vyšetrovateľ má do 23. marca rozhodnúť, či sa vo veci začne trestné stíhanie.

Páčil sa vám článok?