Karlova Ves hľadá investora na výstavbu lodenice

1.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Karlova Ves hľadá investora na výstavbu novej lodenice v Karloveskej zátoke. Pôvodne mala starostka Iveta Hanulíková podpísať zmluvu so spoločnosťou Karloveské rameno, s.r.o. na výstavbu lodenice a súvisiacej relaxačno-oddychovej infraštruktúry za takmer 838-tisíc € (viac ako 25 mil. korún).

Túto časť uznesenia z februárového zastupiteľstva však starostka nakoniec nepodpísala. Svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že podľa zákona o obecnom zriadení by to bolo pre mestskú časť "zjavne nevýhodné."

Karloveskí poslanci preto na utorkovom zasadnutí miestneho parlamentu rozhodli o výberovom konaní. "Starostka má povolenie, aby vypísala výberové konanie, aby ho urobila v zmysle zákona. Keď sa podarí vybrať vhodného investora, nemôže byť podozrenie, že bol nejaký dopredu vybratý," povedal pre agentúru SITA poslanec Martin Berta.

Cena určite nebude jediným a najdôležitejším kritériom vo výberovom konaní, dodal Berta. "Určite by sme chceli, aby lodenica slúžila na ten účel, na ktorý má. Aby to bolo aj v zmysle toho, čo požadovali vodáci," vysvetlil Berta.

Tí mali dve hlavné požiadavky. Prvá sa týkala veľkosti priestorov lodenice. Vodáci totiž požadovali, aby sa tam zmestili lode, ktoré majú v súčasnosti uskladnené v provizórnych búdach pri lodenici. Druhou požiadavkou bolo zachovanie prístupu k vode. "Tieto dve požiadavky musia byť rozhodne vo výberovom konaní. Budeme to po investorovi tvrdo požadovať, aby toto splnil," konštatoval Berta.

Miestna samospráva si je však vedomá, že výberové konanie výstavbu predĺži. Pôvodný zámer mestskej časti totiž bol, že moderná lodenica s ihriskami a upraveným okolím bude verejnosti k dispozícii do októbra budúceho roka, resp. do konca súčasného volebného obdobia. Poslanci si odsúhlasili júnový "kontrolný" termín, aby boli informovaní, ako vedenie mestskej časti v tomto smere pokračuje.

Okrem toho rozhodli, že do konca tohto roka by mala byť podpísaná zmluva s investorom. Ak sa lodenicu nepodarí postaviť v plánovanom termíne, mnohí poslanci to budú považovať za neúspech. "Mrzelo by ma, ak nebude lodenica dostavaná. Je to štartovacia čiara pre druhé zastupiteľstvo, ale určite by som bol radšej, keby sme pri odpočte povedali: vodáci, občania - nech sa páči, máte priestor, kde sa môžete člnkovať, rekreovať. Splnili sme sľub," dodal Berta.

Poslankyňa Magdaléna Papánková sa však nechala počuť, že je rada, že sa celý proces okolo výstavby lodenice "zbrzďuje." Desí ju totiž to, čo by tam malo vyrásť.

(sita)

Páčil sa vám článok?