Kontrolór Vrakune podal podnet na prokuratúru

15.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Voľby nového miestneho kontrolóra v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa sa skončili podaním podnet na prokuratúru. Dvaja z neúspešných kandidátov sa takto rozhodli reagovať na spôsob, akým miestne zastupiteľstvo zvolilo v utorok nového kontrolóra - Emíliu Szakáčovú na šesťročné obdobie.

"Vrakunskí poslanci určili uznesením priebeh výberového konania a stanovili podmienky, čo musia uchádzači spĺňať. To však bolo pri hlasovaní porušené. Podal som preto podnet na prokuratúru, aby prešetrila zákonnosť postupu volieb," povedal pre agentúru SITA súčasný vrakunský kontrolór a jeden z kandidátov na miestneho kontrolóra Ján Ulacký (nominant SDKÚ-DS).

Počas rokovania zastupiteľstva sa podľa neho zistilo, že uchádzačka o post kontrolóra Emilia Szakáčová formálne nesplnila všetky určené kritériá - nemá vodičský preukaz skupiny B. Protest podal na prokuratúru aj ďalší neúspešný kandidát Štefan Ondeka, podľa ktorého boli porušené podmienky súťaže.

"Jednoznačne konštatujeme, že pri voľbe kontrolóra Vrakune bol zachovaný zákonný postup. Poslanci sa slobodne rozhodli a v tajnom hlasovaní dali väčšinu svojich hlasov odborne spôsobilej kandidátke, ktorá splnila všetky zákonné predpoklady," reagovala pre agentúru SITA hovorkyňa mestskej časti Jasmína Matúšová. Kandidátka Szakáčová zaslala podľa nej potrebné dokumenty a do finálneho kola, kedy sa mohla prezentovať pred poslancami Vrakune, sa dostala na základe posúdenia komisie, ktorú tvorili zástupcovia všetkých poslaneckých klubov.

"O podnete na prokuratúru vieme a je nám úprimne ľúto, že bývalý kontrolór Vrakune pán Ulacký, ktorý vykonáva svoju funkciu do konca marca 2009, reaguje na svoj neúspech pri voľbe neadekvátnymi žalobami ´o vodičský preukaz´," doplnila hovorkyňa.

Ulackého podporil aj poslanecký klub SDKÚ-DS. Mária Stanová z klubu si myslí, že voľby boli zmanipulované. "Pani Szakáčová nespĺňala jednu z požadovaných podmienok, preto mala byť vyradená z hlasovania. Dali sme voči tomu aj námietku. Nebolo to korektné ani voči ostatným kandidátom," myslí si. Šéfka poslaneckého klubu KDH Jarmila Tvrdá povedala, že poslanci KDH hlasovali podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Domnieva sa, že zákonný postup bol zachovaný a podnet na prokuratúru je len výsledkom neschopnosti odmietnutých kandidátov uznať si profesionálnu prehru. Šéf Občianskeho klubu vo Vrakuni Marek Hargaš považuje celú kauzu za veľmi smutnú ukážku, keď zvíťazí urazená ješitnosť nad zdravým rozumom. "Je naozaj smiešne, aby sme pranierovali vysoko kvalifikovanú osobu prostredníctvom médií pre vodičské oprávnenie. Do funkcie nastúpi 1. apríla a je dosť možné, že už vodičský preukaz bude mať," dopĺňa Hargaš.

Podľa starostu Vrakune Ladislava Faturu bola podmienka mať vodičské oprávnenie skutočne medzi odbornými predpokladmi na kandidáta. "Poslanci si ešte pred samotnou voľbou vypočuli prezentácie uchádzačov, medzi inými aj pani Szakáčovej. Vzhľadom na to, že spĺňa všetky zákonné predpoklady a má dlhoročnú prax, poslanci sa rozhodli nevyradiť ju z voľby. Dokonca ich presvedčila natoľko, že ju nadpolovičnou väčšinou zvolili za kontrolórku mestskej časti," argumentoval pre agentúru SITA starosta Vrakune Fatura. Z hľadiska mestskej časti je podľa neho podstatné, aby uchádzač predložil požadované doklady do výberového konania a splnil zákonné predpoklady. "Zastupiteľstvo si určuje odborné predpoklady. Keď zastupiteľstvo samo prehodnotilo, že vodičský preukaz skutočne nie je ten najdôležitejší odborný predpoklad každý to môže len akceptovať. Zastupiteľstvo svojim hlasovaním podporilo Szakáčovú, ktorá prisľúbila, že v horizonte dvoch mesiacov si vodičské oprávnenie doplní," dodal starosta.

Podmienky uchádzača na post kontrolóra možno podľa Faturu rozdeliť na dve časti - "na zákonné predpoklady, ktoré určujú to, či vôbec zaradíme kandidáta do výberu, a na odborné, ktoré si stanoví uznesením miestne zastupiteľstvo". Podmienkou bolo ukončené minimálne stredoškolské vzdelanie ekonomického smeru, súčasťou žiadosti o prácu musel byť profesijný životopis s prehľadom pracovnej praxe a uvedením pracovnej pozície. Podstatnou súčasťou bolo aj písomné spracovanie vízie uchádzača o systéme výkonu funkcie miestneho kontrolóra v mestskej časti. Samozrejmosťou bol aj výpis z registra trestov a písomný súhlas kandidáta na spracovanie osobných údajov. Kandidát musel mať aj minimálne päťročnú prax v oblasti účtovníctva, rozpočtovania alebo kontroly, musí ovládať prácu s počítačom v rozsahu MS Office a má mať vodičský preukaz skupiny B.

"Každý kandidát musí doložiť všetky požadované doklady do výberového konania. V momente, ako sú všetky doklady doložené a sú kompletné a uchádzať splní zákonné podmienky, ako je napríklad vzdelanie, môže sa uchádzať o funkciu kontrolóra," dodal starosta. Post vrakunského kontrolóra bude určený len ako dvojtretinový pracovný úväzok, teda 25 odpracovaných hodín týždenne.

(sita)

Páčil sa vám článok?