V Dúbravke bude mať Husák tabuľu do mája

10.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Pamätnú tabuľu Gustávovi Husákovi by mali v bratislavskej Dúbravke osadiť do mája tohto roka. Tabuľa bývalému prezidentovi ČSSR a generálnemu tajomníkovi ÚV KSČ bude na budove miestneho úradu na Žatevnej ulici 2, kde má sídlo aj dúbravský starosta Ján Sandtner.

Rozhodli o tom dnes poslanci. "Dohodnem sa so starostom a zástupkyňou. Nemám problém, aby to bolo urobené aj zajtra. Štyri hmoždinky, osadiť tabuľu...v tom nevidím problém," povedal prednosta miestneho úradu František Guth.

Osadenie pamätnej tabule schválil miestny parlament 9. decembra 2008, tabuľa sa mala na budove miestneho úradu objaviť podľa prijatého uznesenia do 12. decembra uplynulého roka. Po rozhodnutí miestneho zastupiteľstva sa však na samosprávu zniesla vlna kritiky. Starosta Ján Sandtner sa nechal o pár dní počuť, že do konca roka sa tabuľa osádzať určite nebude. Miestna samospráva však neuvažovala o zmene miesta na osadenie pamätnej tabule, ani o zrušení rozhodnutia, čo potvrdila vtedy aj hovorkyňa Lucia Balajová.

Podľa prednostu Františka Gutha "tkvel celý problém v tom," že tabuľa sa mala osadiť na miestny úrad a mestská časť krátko na to kúpila ďalšiu budovu na ulici Pod záhradami. "Bude tam sídlo spoločenských organizácií, Matice slovenskej, mohlo by tam byť aj dúbravské múzeum. Mohli by sa tam osadiť aj pamätné tabule významných osobností," vysvetlil prednosta dôvod, prečo nebol dodržaný schválený termín.

Miestna samospráva teda začala zvažovať, či by nebolo lepšie mať viaceré pamätné tabule na jednom mieste. Na zasadnutí miestnej rady navrhli poslanci nový termín, a to 30. jún tohto roka. Zastupiteľstvo nakoniec schválilo iný termín.

(sita)

Páčil sa vám článok?