Koľko chodníkov nespĺňa zákonnú šírku

3.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava plánuje v súvislosti s novým zákonom o cestnej premávke urobiť pasportizáciu chodníkov vo svojej správe. Samospráva tým chce získať prehľad o tom, ktoré chodníky nespĺňajú zákonom stanovenú priechodnú šírku 1,5 metra.

Na chodníkoch by mohla pribudnúť tabuľa, ktorá by na to upozorňovala vodičov. „Momentálne značka zakazujúca parkovanie na chodníkoch nie je k dispozícii. Existuje len zákazová značka na zákaz parkovania na komunikáciách," povedala hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová.

Mesto Bratislava zároveň uvažuje o vytypovaní komunikácií, na ktorých vyznačí parkovacie miesta a vodiči tam budú môcť parkovať. Počas najbližších dvoch mesiacov by mala byť vypracovaná aj nová parkovacia politika mesta. Jej súčasťou by mohol byť návrh zjednosmerňovania niektorých ciest.

Ak nebude dodržaný limit, teda minimálna zákonná šírka priechodného chodníka 1,5 metra, mestská polícia môže dať pokyn na odtiahnutie vozidla. Takéto opatrenia sa týkajú najmä okolia zastávok mestskej hromadnej dopravy, kde parkujúce autá prekážajú najviac. Dotkne sa to však aj parkovania na zeleni. Mestská odťahovacia služba by mala byť na tento výkon pripravená.

Mesto zároveň po dohode s dopravnou políciou postupne upraví svetelnú signalizáciu, upraviť by sa mala zelená vlna. Prehodnotí aj to, kde sa zóna 40 zmení na zónu 30 a kde bude namiesto 40 km platiť rýchlosť 50 km. „Povinnosti vyplývajúce z tohto zákona musí obec vykonať do júna 2012. Dovtedy platia prechodné ustanovenia. Opatrenia treba urobiť do tohto termínu, nie hneď od 1. februára," dodala Eva Chudinová.

(sita)
Páčil sa vám článok?