Žiadajú vysporiadať pozemky pod stojiskami

27.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

O urýchlené usporiadanie vlastníckych vzťahov k pozemkom pod kontajnerovými stojiskami žiada bratislavský magistrát v uznesení komisia životného prostredia mestského zastupiteľstva.

Komisia sa v pondelok 26. januára večer venovala témam čistoty, poriadku a odpadovému hospodárstvu na území hlavného mesta. Jej predsedníčka Ľudmila Farkašovská pre TASR povedala, že magistrát by mal pripraviť súpis všetkých pozemkov pod stojiskami. Mesto má podľa uznesenia previesť tieto pozemky, ktoré mu patria, na mestské časti.

"Uznesenie predložíme magistrátu, aby pripravil príslušné dokumenty. Na jeho základe vznikne materiál, ktorý by mal prispieť k zlepšeniu čistoty a poriadku. Chceli by sme, aby sa dostal na rokovanie zastupiteľstva v marci," konštatovala Ľ. Farkašovská.

Farkašovská dodala, že MČ majú tento rok k dispozícii z mestského rozpočtu spolu vyše 2,6 milióna eur (80 miliónov Sk), ktoré sú účelovo viazané na riešenie problémov s čistotou verejných plôch či na likvidáciu čiernych skládok, čo v minulom roku nebolo. Konkrétne najväčšia MČ Petržalka má z tohto balíka 298.745 eur (deväť miliónov Sk).

V súvislosti s návrhmi na nakladanie s odpadom, ktoré predostrelo komisii petržalské Združenie domových samospráv (ZDS) koncom roka 2008 a v januári 2009, povedala, že v zásade možno s nimi súhlasiť.

Komisia životného prostredia sa venovala téme čistoty aj vlani v decembri. Vtedy pred ňou vystúpil podpredseda ZDS Marcel Slávik. Argumentoval, že mesto zodpovedá za stratégiu a politiku odpadového hospodárstva. Zároveň však nemá žiadať od Bratislavčanov, aby boli zodpovední za okolie kontajnerových stojísk, pretože nemajú zákonné nástroje, ako sa vyrovnať so znečisťovateľmi. Na tom nájomníci združení v ZDS trvajú, uzavrel Slávik.

(tasr)

Páčil sa vám článok?