Mesto stále neprenajalo vynovené priestory kaviarne

27.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Po rozsiahlej rekonštrukcii bol Apponyiho palác v centre Bratislavy slávnostne otvorený pre verejnosť v apríli minulého roka. Jeho vynovené priestory v bývalej kaviarni Cafe Apponyi vo vnútri nádvoria sú však dodnes prázdne a zatvorené, čím vzniká výrazná strata za nájom.

Historický palác patrí so Starou radnicou do komplexu budov v správe Múzea mesta Bratislavy (MMB), ktoré uzatvára nájomné zmluvy. Jeho riaditeľ Peter Hyross pre TASR uviedol, že bez súhlasu vedenia mesta nemôže túto reštauráciu prenajať.

Aj primátor Andrej Ďurkovský potvrdil, že vedľa podpisu riaditeľa MMB musí byť aj jeho. Zároveň pripomenul, že pre spomínanú kaviareň už mali vytypovaného nájomcu, s ktorým z určitých problémových dôvodov mesto nechcelo uzavrieť zmluvu. Nového nájomcu zatiaľ nemajú a mesto sa nebráni ani vypísaniu verejnej súťaže na prevádzku novej kaviarne. Podľa primátora však musí isť o služby na vysokej úrovni a nie ako boli pred rekonštrukciou. Tie síce boli slušné v príjemnom prostredí, ale vraj študentské.

"Vzhľadom na to ako je to zrekonštruované, bude tam vysoké nájomné, a preto štandard služieb musí byť veľmi vysoký," zdôvodnil Ďurkovský. V roku 2003 mesto rozhodlo o rekonštrukcii paláca a mohli sa začať práce na obnove. Tie si vyžadovali aj archeologický výskum na nádvorí a v podbrání. Niekoľkoročná oprava stála takmer 4.979.088 eur (150 miliónov Sk). MMB má v ňom novú expozíciu vinohradníckeho múzea a v paláci po prvý raz sprístupnilo priestory, ktoré dovtedy neslúžili pre verejnosť. Na prvom a druhom poschodí sa nachádza Múzeum historických interiérov.

Palácový objekt vznikol ako novostavba na mieste dvoch starších meštianskych domov. V rokoch 1761 až 1762 ho dal postaviť gróf Juraj Apponyi z Oponíc, ktorý takmer celý život býval v Prešporku, kde 32 rokov vykonával funkciu kráľovského radcu. Palác bol šľachtickým sídlom a v roku 1867 ho odkúpilo mesto pre účely radnice. Odvtedy patrí objekt do správy mesta a jeho organizácií. Okrem kancelárií tam bola Regionálna knižnica, depozitné a iné pracovné priestory MMB. Historická budova už prešla niekoľkými stavebnými zásahmi podľa potrieb mesta.

(tasr)

Páčil sa vám článok?