Primátor chce tržnicu prenajať na desať rokov

22.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Na bratislavskom magistráte sa pripravuje návrh nájomnej zmluvy s budúcim nájomníkom Starej tržnice. Keďže návrh na 52-ročný prenájom spoločnosti Devel Gallery, s.r.o. vlani v mestskom zastupiteľstve neprešiel, primátor mesta sa rozhodol Starú tržnicu prenajať na 10 rokov bez súhlasu mestských poslancov.

Podľa informácií z magistrátu bude musieť budúci nájomník Starú tržnicu zrekonštruovať, urobiť novú vzduchotechniku a zabezpečiť prevádzku predajne potravín v suteréne objektu. Kto  má byť primátorom vybraným nájomníkom zatiaľ nie je známe, nájomná zmluva by údajne mohla byť podpísaná do polovice februára.

Pritom ešte v decembri primátor Andrej Ďurkovský (KDH) tvrdil, že s jednotlivými prevádzkarmi mesto podľa neho uzatvorilo zmluvy a „tržnica bude fungovať ako tržnica. Chceme zrekonštruovať spodnú časť, ale nebude to riešené veľkou zmluvou, ani žiadnym dlhodobým nájmom,“ uviedol A. Ďurkovský. Dodal, že priamym prevádzkovateľom tržnice bude mesto.

Po mesiaci sa situácia, zdá sa, opäť zmenila. Mesto pripravuje nájomnú zmluvu s vopred vybraným investorom, ktorý chce Starú tržnicu zrekonštruovať a prevádzkovať. Jediným záujemcom o dlhodobý prenájom bola vlani spoločnosť Devel Gallery, s.r.o., ktorá prevádzkuje susednú luxusnú Central Passage.

Doterajším prevádzkovateľom Starej tržnice bola spoločnosť SF Stará tržnica, s.r.o. Nájomná zmluva medzi ňou  a mestom sa skončila 14. novembra 2008. Primátor ani vedenie mesta napriek tomu, že o ukončení nájmu vedeli, nehľadali nového prevádzkovateľa vypísaním výberového konania, ako to v takýchto prípadoch býva dobrým zvykom.  Samospráva zareagovala až na ponuku spoločnosti Devel Gallery, s.r.o., mestským poslancom sa však takýto postup nepozdával. Dlhodobý prenájom neodporučila žiadna z príslušných komisií mestského zastupiteľstva.

Osud Starej tržnice zrejme oveľa viac trápi Bratislavčanov. Čitateľ Ján Čepa nám napísal: „Tržnica pustne už niekoľko rokov, počet prevádzok sa dá pomaly spočítať na jednej ruke, prostredie pôsobí deprimujúco tak pre našinca ako aj pre návštevníka mesta, ktorí len krútia hlavami s otázkou: je toto možné?“

Ján Čepa si myslí, že nie všetkým záleží na tom, aby tak nepôsobila. „Nenazval by som to hanbou, ale priam bezočivosťou kompetentných a je mi jedno, či je to Staré Mesto alebo samotný magistrát,“ dodáva náš čitateľ.

(brn)

Páčil sa vám článok?