Chcú vylepšiť dlažbu na Hlavnom námestí

31.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

V uplynulom volebnom období sa mestskej časti Staré Mesto podarilo obnoviť dlažbu v pešej zóne a oživiť korzo. Aké má ďalšie plány v nadchádzajúcich štyroch rokoch, to sme sa spýtali starostu Starého Mesta Andreja ĎURKOVSKÉHO.

- Rekonštrukcia historickej dlažby je už takmer dokončená. Čaká nás ešte pokryť úsek na Nedbalovej ulici v časti medzi Laurinskou a Klobučníckou a neskôr ešte samotnú Klobučnícku ulicu. To však závisí tiež od postupu prác na rekonštrukcii objektu Starej tržnice. Začiatkom mája plánujeme opäť malý spoločenský happening pre Bratislavčanov inštalovaním svetelných prvkov pripomínajúcich vzácny nález tzv. Laurinskej brány. V priestore medzi DPOH a Laurinskou 18 by mala nájsť svoje miesto historická studňa. Momentálne sa na úrade rozhodujeme, ako vylepšiť kvalitu dlažby na Hlavnom námestí, zatiaľ však ešte nevieme, ku ktorému variantu sa prikloníme. To všetko sú plány na najbližšie obdobie. Pochopiteľne, historické jadro budeme v súlade s princípmi mestskej pamiatkovej rezervácie neustále vylepšovať prvkami drobnej architektúry a svetelnými prvkami.

V polovici minulého roku ste ohlásili zámer revitalizácie Námestia SNP. V akom stave sú prípravy na jeho realizáciu?

- Práve vrcholí verejná diskusia o architektonickom riešení, ktorú sme začali ešte v novembri prezentáciou zámeru na samotnom námestí a neskôr výstavou jednotlivých architektonických riešení v Zichyho paláci. Cieľom bolo získať pre projekt podporu verejnosti a zozbierať všetky pripomienky. Tie boli zapracované do podkladov na vypracovanie predbežnej ekonomickej štúdie, ktorá vnesie viac svetla do finančných možností realizácie projektu. štúdiu chceme publikovať začiatkom júna, keď sa s ňou vo forme správy oboznámi aj miestne zastupiteľstvo. V týchto dňoch sú v Bratislave odborníci na geologický prieskum z Rakúska, Maďarska a Nemecka. Najbližšie mesiace by sme tiež chceli využiť na prípravu perfektnej prezentácie projektu v rámci tradičného medzinárodného veľtrhu MIPIM v Cannes 2000. Doteraz prejavili záujem o investorstvo projektu dve spoločnosti, verím, že k nim pribudnú ďalšie.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?