Odchádzajúci primátor P. Kresánek rozdal na Troch kráľov päť bronzových Rolandov

30.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

V Primaciálnom paláci 6. januára udelil bratislavský primátor Peter Kresánek Ceny primátora hlavného mesta. Ocenenie v podobe bronzovej sošky rytiera Rolanda, ktorá je dielom akademického sochára B. Hofstädtera, si prevzal Štefan Holčík, Marián Minarovič, Jozef Peleš, Alžbeta Klesnilová a po prvýkrát v histórii udeľovania cien aj kolektív - Divadlo Astorka - Korzo´90.

Štefan Holčík dostal cenu za vynikajúce vedecké a publicistické dielo historika, archeológa a pamiatkara, venované najmä histórii Bratislavy a za osobný príspevok k rozvoju mestskej kultúry po roku 1990. Od roku 1971 pracuje v archeologickom múzeu, s výnimkou rokov 1990-94, keď bol viceprimátorom Bratislavy, v súčasnosti ako jeho riaditeľ. Š. Holčík je autorom vyše 60 kníh, mnohých štúdií, recenzií a článkov. O tom, že o Bratislave a jej pamiatkach vie viac ako obyčajný smrteľník, nás pravidelne presviedča aj v našich novinách.

Druhým oceneným je Marián Minarovič, ktorý získal cenu za dlhoročnú obetavú prácu v komunálnej samospráve hlavného mesta, za vytrvalé úsilie o reformu verejnej správy v slovenských mestách a obciach a za autorstvo mnohých koncepčných materiálov zameraných na obnovu Bratislavy. Podieľal sa aj na spracovaní Stratégie rozvoja hlavného mesta a ďalších materiálov, napríklad zámere obnovy Hlavného námestia, korza, dunajských nábreží, oživenia historických záhrad.

Jozef Peleš získal Cenu primátora za celoživotnú službu mestu a jeho občanom pri odvoze a likvidácii komunálneho odpadu. Ako vodič a veliteľ posádky odpracoval od roku 1976 bez prerušenia každý deň. Ako tvrdí jeho zamestnávateľ firma OLO, J. Peleš chodí so svojím autom tak presne, že si obyvatelia rajónu podľa neho nastavujú hodinky.

Držiteľkou ceny sa stala aj novinárka Alžbeta Klesnilová za dlhoročné novinárske pôsobenie v oblasti spravodajstva a publicistiky o otázkach samosprávy mesta a za výrazný osobný prínos k budovaniu samosprávneho vedomia u občanov Bratislavy.

Prvým kolektívom v histórii udeľovania cien je Divadlo Astorka -Korzo ´90. Divadlo vzniklo po novembri 89 ako pokračovateľ Divadla na korze, ktorého pohnutý príbeh siaha do druhej polovice 60. rokov. Riaditeľom divadla je Vlado Čierny a umeleckým šéfom Marián Zednikovič.

(brn)

Páčil sa vám článok?