Vrakuňa predala teplovody a kotolne

21.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Vrakuňa predala tepelnoenergetické zariadenia dodávateľskej spoločnosti tepla - Termming za 33 miliónov korún bez DPH (1 095 399 €). Rozhodli o tom miestni poslanci na utorkovom zasadaní zastupiteľstva.

"Predávame len teplovody, rozvody a plynové kotolne. Nehnuteľnosti kotolní, stavby i pozemky zostávajú v správe mestskej časti," povedal pre agentúru SITA zástupca starostu mestskej časti Marek Hargaš.

V kúpnopredajnej zmluve je podľa neho implementovaných viacero mechanizmov, aby mohla mestská časť aj po predaji zariadení naďalej kontrolovať kvalitu dodávky tepla, tiež bude prostredníctvom Stálej komisie kontrolovať cenotvorbu a investičné zámery v lokalite. Kupujúci sa pritom zaviazal prebudovať kotolňu a vystavať najneskôr do 30. júna 2010 biomasové riešenie pre Vrakuňu za približne 100 miliónov korún (3 319 392 €).

Ak to nestihne, všetky zmluvy podľa Hargaša padnú. Zároveň dodal, že v januári plánujú urobiť aj informačnú kampaň pre obyvateľov, aby im vysvetlili všetky dôležité detaily transakcie, ako aj výhody, ktoré toto riešenie pre nich prináša. "Vydáme špeciálne číslo miestnych novín - Vrakunskych listov s témou biomasa vo Vrakuni. Ide nám o úplnú transparentnosť, veď ide o riešenie dodávky tepla na viac ako 15 rokov," doplnil zástupca starostu.

Palivová základňa kotolní, ktorá by namiesto zemného plynu využívala na kúrenie biomasu, by sa mala zmeniť v priebehu dvoch rokov. Vrakuňa by tak mohla kúriť ekologicky a lacnejšie, pričom ceny za kúrenie by sa stabilizovali. Najefektívnejším riešením by malo byť prebudovanie najväčšej zo štyroch kotolní - Železničná na vykurovanie drevnou štiepkou. S budovaním biomasovej kotolne by mala dodávateľská spoločnosť Termming začať začiatkom budúceho roka. Ak sa všetko podarí, počas nastávajúcich rokoch by chceli podľa starostu Ladislava Faturu zrekonštruovať aj zvyšné kotolne, na čo by chceli použiť aj peniaze z Európskej únie.

(sita)

Páčil sa vám článok?