Aj Lamač bude v rozpočtovom provizóriu

19.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Lamač bude v januári budúceho roka v rozpočtovom provizóriu. Znamená to, že bude hospodáriť s jednou dvanástinou tohtoročného rozpočtu. Vo štvrtok na zasadaní miestneho zastupiteľstva o tom informovala starostka Lamača Oľga Keltošová.

„Mali sme pripravený rozpočet podľa iného koeficientu prerozdeľovania podielových daní od hlavného mesta. Mestskí poslanci na svojom pondelkovom rokovaní však hlasovaním rozhodli o tom, že bude nižší. Namiesto koeficientu 1,89, hovorilo sa aj o koeficiente 2, bude len 1,43,“ povedala.

Znamená to podľa nej najmä to, že budú musieť v rozpočte škrtať a skracovať. Keďže s návrhom nižšieho koeficientu prišli starostovia väčších mestských častí iba pred niekoľkými týždňami, nestihli podľa Keltošovej prerobiť a pripraviť návrh budúcoročného rozpočtu Lamača už na dnešné rokovanie. „Aby sme ho mohli pripraviť kvalitne a seriózne, potrebujeme na to viac času. Preto bude vhodné, ak sa ním budeme zaoberať až na januárovom rokovaní,“ vysvetlila.

„Nezvíťazil zdravý rozum. Pre Lamač to znamená stratu vyše dvoch miliónov korún (66 388 €). Veľké mestské časti na tom zarobia,“ povedal si lamačský poslanec Radoslav Olekšák o prerozdeľovaní podielových daní mestom pre mestské časti. Keby sa Lamač osamostatnil, nemá sa podľa neho nemá čoho báť, pretože z hľadiska rozvoja, prírastku obyvateľov aj investičných akcií je na tom dobre.

Keltošová však upozornila na to, aby sa s tým neponáhľali, aby počkali najskôr na ekonomické hodnotenia a štatistiky a až potom sa rozhodovali o možnom osamostatnení sa od Bratislavy. „Pri výbere daní príjmov od fyzických osôb by mal Lamač viac, ale treba brať do úvahy a zrátať aj to, čo by stála doprava, osvetlenie či sociálna sféra. Treba si nechať urobiť dobrú ekonomickú analýzu,“ konštatoval bývalý miestny starosta a mestský poslanec za Lamač Peter Šramko.

(sita)

Páčil sa vám článok?