Osadenie Husákovej tabule sa odkladá

16.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Dúbravka napokon do konca tohto roka neodhalí pamätnú tabuľu Gustávovi Husákovi. Potvrdila to hovorkyňa dúbravskej samosprávy Lucia Balajová.

Dúbravské zastupiteľstvo schválilo umiestnenie tabule Husákovi na budove miestneho úradu 9. decembra 2008. Rozhodnutie dúbravských poslancov vyvolalo nesúhlas Dúbravčanov aj obyvateľov ďalších mestských častí.

Čitateľ Ivan Orlický, nám napísal: „S hrôzou a pohoršením som sa práve dočítal o obludnom a obete komunizmu znevažujúcom rozhodnutí poslancov Dúbravky o umiestnení pamätnej tabule boľševickému prezidentovi Československa Dr. Husákovi.“ V mojich očiach sa títo „páni poslanci“ priznávajú buď to k tomu, že by radšej boli „súdruhmi poslancami“ alebo k strate pamäte a súdnosti,“ uvádza I. Orlický.

Nesúhlas s rozhodnutím zastupiteľstva umiestniť pamätnú tabuľu bývalému prezidentovi Československej socialistickej republiky a generálnemu tajomníkovi ÚV KSČ Gustávovi Husákovi na budove úradu vyjadril aj miestny zväz SDKÚ-DS v Dúbravke. Považuje za neprijateľné umiestňovať na verejné priestranstvá pamätníky a pamätné tabule oslavujúce predstaviteľov totalitných režimov.

„Je absurdné a nepochopiteľné, keď sa viac ako 19 rokov po páde komunizmu vracajú komunistické pamätníky do ulíc našich miest,“ uviedol predseda dúbravského zväzu SDKÚ-DS Milan Trstenský.

O umiestnenie tabule na dúbravský miestny úrad požiadala Komunistická strana Slovenska (KSS) pri príležitosti nedožitých 95. narodenín G. Husáka, rodáka z Dúbravky. Pôvodne chceli komunisti tabuľu osadiť na Husákov rodný dom, jeho majiteľ s tým však nesúhlasil.

Dúbravský miestny úrad sa bráni tým, že „miestne zastupiteľstvo nehodnotí osobu JUDr. Gustáva Husáka a jeho činnosť historicky a politicky, ale pristupuje k nej ako rodákovi z Dúbravky, ktorý sa okrem iného podieľal na zachovaní starej Dúbravky.

Na www.changenet.sk je proti osadeniu tabule protestná petícia.

(brn)

Páčil sa vám článok?