Tento rok neodhalia pamätnú tabuľu Husákovi

15.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Dúbravka do konca tohto roka neodhalí pamätnú tabuľu Gustávovi Husákovi. Pre TASR to dnes potvrdila jej hovorkyňa Lucia Balajová.

Dúbravské zastupiteľstvo schválilo 9. decembra umiestnenie pamätnej tabule Husákovi na budove svojho miestneho úradu. Toto rozhodnutie vyvolalo nesúhlas u Dúbravčanov aj širšej verejnosti. Na jeho prehodnotenie vyzvali miestne zastupiteľstvo signatári verejnej výzvy na internetovom denníku www.changenet.sk.

Zásadný nesúhlas s rozhodnutím zastupiteľstva umiestniť pamätnú tabuľu bývalému prezidentovi Československej socialistickej republiky a generálnemu tajomníkovi ÚV KSČ Gustávovi Husákovi na budove úradu vyjadril aj miestny zväz SDKÚ-DS v Dúbravke. Považuje za neprijateľné umiestňovať na verejné priestranstvá pamätníky a pamätné tabule oslavujúce predstaviteľov totalitných režimov. Husák bol tvárou komunistického totalitného režimu, aktívne sa podieľal na komunistickom prevrate v roku 1948 a viedol komunistickú stranu v časoch najtvrdšej normalizácie, keď boli pošliapavané základné práva a slobody občanov.

"Je absurdné a nepochopiteľné, keď sa viac ako 19 rokov po páde komunizmu vracajú komunistické pamätníky do ulíc našich miest," zdôvodnil predseda dúbravského zväzu SDKÚ-DS Milan Trstenský.

(tasr)

Páčil sa vám článok?