Verejnosť je proti osadeniu tabule Husákovi

12.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Schválenie umiestnenia pamätnej tabule bývalému československému prezidentovi Gustávovi Husákovi na budove Miestneho úradu v bratislavskej Dúbravke tamojším zastupiteľstvom vyvoláva nesúhlas u občanov tejto mestskej časti aj širšej verejnosti.

 "Samospráva Dúbravky sa v súčasnosti nebude vyjadrovať k osadeniu tabule Dr. Gustávovi Husákovi," potvrdila dnes pre TASR hovorkyňa mestskej časti Lucia Balajová v odpovedi na otázku, či sa touto pamätnou tabuľou samospráva ešte bude zaoberať, alebo je to uzavretá záležitosť.

Prehodnotenie rozhodnutia miestneho zastupiteľstva Dúbravky navrhujú signatári verejnej výzvy na internetovom denníku www.changenet.sk, ktorí vyjadrujú nesúhlas s umiestnením pamätnej tabule Gustávovi Husákovi na úrade. "Výzva bola zverejnená včera večer (11. decembra) a okrem 19 úvodných signatárov ju podporilo už vyše 160 občanov," uviedol dnes pre TASR jej iniciátor Ondrej Dostál.

Medzi signatármi výzvy sú spolueditori publikácie Zločiny komunizmu na Slovensku Gabriela Smolíková a František Mikloško, dramatik Viliam Klimáček, herec Marián Geišberg, Patrik Dubovský z Ústavu pamäti národa, poslanci bratislavských miestnych zastupiteľstiev i Národnej rady SR a ďalší občania.

Zásadný nesúhlas s rozhodnutím miestneho zastupiteľstva umiestniť pamätnú tabuľu bývalému prezidentovi Československej socialistickej republiky a generálnemu tajomníkovi ÚV KSČ Gustávovi Husákovi na budove úradu vyjadruje aj miestny zväz SDKÚ-DS v Dúbravke. Vo svojom tlačovom vyhlásení pre TASR uvádza, že považuje za neprijateľné umiestňovať na verejné priestranstvá pamätníky a pamätné tabule oslavujúce predstaviteľov totalitných režimov. Husák bol tvárou komunistického totalitného režimu, aktívne sa podieľal na komunistickom prevrate v roku 1948 a viedol komunistickú stranu v časoch najtvrdšej normalizácie, keď boli pošliapavané základné práva a slobody občanov.

"Je absurdné a nepochopiteľné, keď sa viac ako 19 rokov po páde komunizmu vracajú komunistické pamätníky do ulíc našich miest," zdôvodňuje predseda dúbravského zväzu SDKÚ-DS Milan Trstenský. Poslanci dúbravského zastupiteľstva tejto politickej strany sú proti umiestneniu škandalóznej pamätnej tabule a na utorkovom (9. decembra) hlasovaní boli proti.

(tasr)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie