Vrakuňa chce kúriť ekologicky a lacnejšie

27.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Vrakuňa chce kúriť ekologicky a lacnejšie. V priebehu dvoch rokoch by sa preto mala zmeniť palivová základňa kotolní, ktorá by namiesto zemného plynu využívala na kúrenie biomasu.

Najefektívnejším riešením by malo byť prebudovanie najväčšej zo štyroch kotolní - Železničná na vykurovanie drevnou štiepkou. "V poslednom období výrazne vzrástli ceny zemného plynu na svetových trhoch a tento trend sa odrazil aj v cenách tepla na Slovensku. Chceme ceny za kúrenie stabilizovať. Hlavným zámerom je priniesť Vrakunčanom istotu, že nízko nastavená cena sa nebude po pár mesiacoch meniť, ale že sa na ňu môžu obyvatelia spoľahnúť," zdôvodnil zástupca starostu mestskej časti Marek Hargaš.

Na prebudovanie kotolne a zavedenie drevnej štiepky bude Vrakuňa potrebovať 100 miliónov korún (3 319 392 €), zaplatiť by to mala dodávateľská spoločnosť tepla - Termming, a.s. Preto Vrakuňa navrhla odpredaj tepelnoenergetických zariadení dodávateľovi tepla za 33 miliónov korún (1 095 399 €).

"Mestská časť bude naďalej kontrolovať cenotvorbu a investičné zámery v lokalite prostredníctvom Stálej komisie. Verejnú kontrolu budeme vykonávať cez správcu Spokojné bývanie, s.r.o.," uviedol starosta Vrakune Ladislav Fatura. Na ceny však podľa neho dozerajú aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR, ministerstvo hospodárstva, vláda i parlament.

Za získané peniaze by pritom chceli obnoviť napríklad zdravotné stredisko, školy či škôlky. Tento zámer miestni poslanci na novembrovom zasadaní zastupiteľstva podporili, na decembrovom rokovaní by mali schváliť aj kúpno-predajnú zmluvu.

"Začiatkom budúceho roka by mal Termming začať budovať biomasovú kotolňu na Železničnej. Ukončené by to malo byť do 30. júna 2010. V opačnom prípade od dohody ustúpime, všetko padá a musí sa dať do pôvodného stavu," povedal Fatura. Zároveň doplnil, že ak vyjde všetko ako má, počas nastávajúcich rokoch by chceli zrekonštruovať aj zvyšné kotolne, na čo by chceli použiť aj peniaze z Európskej únie.

(sita)

Páčil sa vám článok?