Starostovia žiadajú zmeniť štatút mesta

19.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Regionálne združenie mestských častí hlavného mesta Bratislavy prišlo s iniciatívou zmeniť deľbu výnosu daní z príjmov fyzických osôb medzi samotné mesto a jeho mestské časti.

V zmysle novely zákona o hlavnom meste by sa mal pomer zmeniť zo súčasného 70:30 v prospech mesta na 68:32. „Regionálne združenie mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy navrhuje stanoviť aj nové pravidlá delenia výnosov z predaja nehnuteľného majetku,“ uvádza sa vo vyhlásení regionálneho združenia.

Predseda regionálneho združenia Richard Frimmel predloží návrh dodatku na novembrové zasadnutie mestského zastupiteľstva. „Návrh regionálneho združenia v rámci solidarity ráta s príspevkom pre malé mestské časti vo výške 4 percent z celkovej sumy pre mestské časti. Na rok 2009 to predstavuje 77,08 milióna korún, ktoré majú byť rovným dielom rozdelené medzi mestské časti Vajnory, Devín, Lamač, Záhorská Bystrica, Čunovo, Jarovce a Rusovce,“ pokračuje sa vo vyhlásení.

O spomínanú sumu sa má znížiť podiel veľkých mestských častí - teda Starého Mesta, Nového Mesta, Ružinova a Petržalky. Starostovia na zasadnutí regionálneho združenia s rozdelením súhlasili. V prílohe štatútu sú navrhnuté aj konkrétne podiely mestských častí.

Podľa hovorkyne Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta Bratislavy Alžbety Klesnilovej, „v roku 2009 by mal výnos dane z nehnuteľnosti dosiahnuť v Bratislave 1,25 miliardy korún, z ktorých polovicu získa mesto a polovicu mestské časti. Očakávaný výnos z dane z príjmov fyzických osôb predstavuje 4,071 miliardy korún. Podiel hlavného mesta na tejto sume je 2,768 miliardy a mestských častí 1,302 miliardy.“

(mm)
Páčil sa vám článok?