Mesto je sklamané, že nedostane peniaze od štátu

6.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

NR SR schválila novelu Zákon o Bratislave, zo štátneho rozpočtu nebude dostávať peniaze na splnenie funkcií hlavného mesta.

Hlavné mesto je sklamané novelou Zákona o Bratislave, ktorú dnes schválili poslanci Národnej rady SR. Koaliční poslanci Ján Zvonár, Rafael Rafaj a Viliam Jasaň chceli presadiť, aby Bratislava dostávala peniaze zo štátneho rozpočtu, pričom ich mala použiť na splnenie funkcií hlavného mesta a politického, kultúrneho, obchodného a spoločenského centra Slovenska, to však v parlamente neprešlo.

"Dúfal som, že aspoň poslanci NR SR, ktorí majú trvalé bydlisko v Bratislave, rozumejú potrebám tohto mesta, ktoré zápasí s nedostatkom peňazí na rozvoj predovšetkým dopravnej infraštruktúry, ktorú využívajú nielen všetci obyvatelia Bratislavy, ale aj tí, ktorí do hlavného mesta prichádzajú pravidelne či príležitostne za svojimi povinnosťami," informoval agentúru SITA bratislavský primátor Andrej Ďurkovský. Pretože bola podľa neho hlavnému mestu odňatá dotácia na mestskú hromadnú dopravu, prispievajú na ňu v súčasnosti len obyvatelia Bratislavy. Ako ďalej konštatoval, i napriek tomu zachovávajú zľavy pre študentov či dôchodcov.

Primátor je však spokojný s tým, že Národná rada SR akceptovala takmer všetky pripomienky poslancov mestského zastupiteľstva, ktoré schválili na svojom mimoriadnom rokovaní 22. októbra. Napríklad, že v mestskom zastupiteľstve má pracovať menej poslancov. Po novom má byť 45 poslancov namiesto súčasných 80.

Počet poslancov sa má znížiť aj v miestnych zastupiteľstvách. Novela zakotvuje funkciu hlavného architekta Bratislavy, ktorý bude zamestnancom Bratislavy. Na návrh primátora ho má voliť a odvolávať mestské zastupiteľstvo na neurčitý čas. Jeho úlohami okrem iného má byť organizovanie spracovania územného plánu hlavného mesta a jeho aktualizácie, koordinácia územnoplánovacej činnosti na území Bratislavy a zabezpečenie vypracovania záväzných stanovísk Bratislavy k investičnej činnosti. Ak novelu podpíše prezident, účinná bude od začiatku budúceho roka.

(sita)

Páčil sa vám článok?