Nové Mesto chce rokovať o výmene pozemku

29.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Novomestské miestne zastupiteľstvo nedávno schválilo poslaneckú komisiu, ktorá bude rokovať s investorom výstavby bytového domu v lokalite Biely kríž o možnosti zámeny pozemku, ktorého je vlastníkom.

Podľa informácií z miestneho úradu, návrh na zriadenie komisie vyšiel od poslancov ako odpoveď na prosbu občanov, ktorú na rokovaní zastupiteľstva tlmočila zástupkyňa Občianskeho združenia Biely kríž Jolana Laznibatová.

V mene občanov oslovila poslancov, aby pomohli pri výmene pozemku a aby mestská časť vstúpila do rokovania s investorom.

Podľa starostu Nového Mesta Richarda Frimmela pozemok na výmenu môže ponúknuť len hlavné mesto, pretože mestská časť žiadny nevlastní. „Má nejaké pozemky zverené do správy, avšak pozemok takého rozsahu, aby na ňom mohol byť postavený bytový dom, nemá,“ uviedol starosta.

O zámere postaviť bytový dom na Skalickej ulici na Bielom kríži sa diskutuje od roku 2003. Stavebné povolenie na výstavbu objektu s 20 bytmi vydala mestská časť 14. decembra 2007.

Občianske združenie Biely kríž ako účastník stavebného konania sa proti tomu odvolalo. Krajský stavebný úrad rozhodnutím z 27. mája 2008 potvrdil právoplatnosť stavebného povolenia vydaného mestskou časťou a jeho rozhodnutie začalo byť právoplatné 27. júna 2008.

V súčasnosti je na bratislavskom krajskom súde žaloba na krajský stavebný úrad kvôli tomuto rozhodnutiu.

„Pre stavebníka to však v tejto chvíli nič neznamená - má stavebné povolenie, a tak môže pokračovať v prípravách na stavbu. Iné by bolo, keby súd vydal predbežné opatrenie, ktorým by pozastavil vykonateľnosť, resp. právoplatnosť svojho rozhodnutia. Zatiaľ nič také nevydal,“ uvádza novomestský miestny úrad.

Na základe týchto faktov vedúci oddelenia územného konania a stavebného poriadku František Mészáros na rokovaní zastupiteľstva konštatoval, že nie sú prekážky, ktoré by bránili pri rokovaní s vlastníkom pozemku na Bielom Kríži dospieť k dohode o jeho prípadnej výmene za iný.

Mesto pravdepodobne do rokovaní so súkromným investorom nevstúpi. Podľa námestníka primátora Tomáša Korčeka si v tomto prípade bude musieť mestská časť poradiť sama. Mesto totiž podľa neho nemá ani možnosti, ani kompetencie riešiť takéto záležitosti.

„Toto si musí mestská časť vyriešiť sama. To by sa potom mohol každý investor, ktorý má problém s obyvateľmi, obrátiť na mesto s tým, že chce iný pozemok,“ konštatoval Tomáš Korček.

(rob, sita)

Páčil sa vám článok?