Dúbravka sprísnila podmienky držania psov

22.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Za neprihlásenie psa do evidencie v bratislavskej Dúbravke môže dostať jeho majiteľ pokutu do 5000 Sk (166 eur). Rovnakou čiastkou môže byť postihnutý majiteľ, ktorý nezabránil, aby jeho pes útočil na človeka, podobne ako za ďalšie priestupky podľa nového schváleného nariadenia o držaní psov.

Do 500 Sk (16,6 eura) môže obec uložiť pokutu držiteľovi psa za nepreukázanie jeho totožnosti evidenčnou známkou alebo keď poruší zákazy vstupu so psom alebo jeho voľného pohybu.

"Chceme zaviesť poriadok prísnejšími sankciami a kontrolou i konkrétnym vymedzením zakázaných priestorov na vodenie psov," zdôvodnil pre TASR starosta Dúbravky Ján Sandtner. Nariadenie bude mať dopad na rozpočet mestskej časti. Jej samospráva vyčlenila do konca roka náklady vo výške 150.000 Sk (4979 eur) na označenie nápisov pre zakázané priestory pohybu psov. Pokuty budú príjmom obce a kontrolu dodržiavania nariadenia bude vykonávať Mestská polícia i poverení zamestnanci Miestneho úradu v Dúbravke. Zámerom pravidelnej kontroly je tiež osvetou výchovne pôsobiť na majiteľov psov a vytvoriť predpoklad pozitívneho vplyvu na tvorbu zdravého životného prostredia.

Prijaté nariadenie určuje zakázané priestory pre vstup so psom. Takými sú detské ihriská a pieskoviská, kúpalisko, školské a zdravotné areály, športoviská, trhoviská, detské domovy a domovy dôchodcov, cintorín, verejnosti prístupné budovy (nákupné strediská, kostoly) i parky na Pekníkovej ulici a Pri Horanskej studni. Zákaz sa nevzťahuje na vodiacich psov sprevádzajúcich zdravotne postihnutých ľudí.

"Máme vyhliadnutý priestor na vytvorenie cvičiska pre psov, ktoré chceme iniciovať v budúcom roku," dodal Sandtner. Podľa neho ohradený priestor s osadenými prekážkami dostanú do správy psičkári.

(tasr)

Páčil sa vám článok?