Mesto ustupuje bezohľadnému vlastníkovi

10.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Na riadne zasadanie mestského zastupiteľstva o dva týždne sa preložil návrh na dobrovoľnú dražbu štyroch bytov vo vlastníctve mesta v paláci Motešických medzi Gorkého ulicou 5 a Laurinskou ulicou 8.

Súčasťou návrhu bolo aj zrušenie časti uznesenia mestského zastupiteľstva z 11. novembra 2003, ktoré rozhodlo o tom, že spomínané byty sa nebudú prenajímať, ale sa zachovajú pre budúce reprezentačné potreby hlavného mesta.

Dôvodom na stiahnutie návrhu bolo aj vystúpenie poslanca za Občiansky klub Valentína Mikuša, ktorý namietal, že o predaji sa má hlasovať bez uvedenia súdnoznaleckej ceny za jednotlivé byty. Ide o štyri byty veľkosti 466, 198, 75 a 209 štvorcových metrov. V dvoch z nich sídlil do konca augusta mestský archív, časť jeho depozitárov sa znehodnotila počas prívalových dažďov na jar, lebo staviteľ nedostatočne chráni budovu pred dažďom, a tak sa poškodzuje verejný i súkromný majetok.

Magistrát sa v návrhu na predaj bytov a zrušenie rozhodnutia o ich zmene na reprezentačné priestory odvoláva na to, že väčšinový vlastník presadil zvýšenie odvodov do fondu údržby na 945 korún za štvorcový meter a mesiac, čo by znamenalo, že magistrát musí do fondu opráv odviesť približne 5,4 milióna za pol roka, a o výške nasledujúcich odvodov nič nevie.

Nie je to celkom presné tvrdenie - magistrát aj vďaka tomu, čo teraz predáva, vlastní väčšinu plochy v paláci. Väčšinový vlastník, spoločnosť C.D.C, s.r.o., má len formálnu väčšinu vďaka tomu, že disponuje hlasmi za devätnásť neexistujúcich bytových jednotiek. Pozorovatelia sa obávajú, že magistrát ponukou na predaj nepoužiteľných bytov chce fakticky posilniť pozíciu staviteľa.

Práve proti zvýšeniu odvodov do fondu opráv sa však odvolala pätica ďalších vlastníkov, ktorí namietajú nielen proti enormnému zvýšeniu odvodov do fondu, čím by vlastne zaplatili za staviteľa povinnú opravu fasády, ale tiež jeho prevahu na základe vlastníctva neexistujúcich bytov. Podľa viacerých náznakov ide v tejto súvislosti aj o podvod pred katastrálnym úradom.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?