V nedeľu symbolicky pochovajú Devín

4.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

V nedeľu 7. septembra 2008 pokračuje séria podujatí za záchranu súčasnej podoby mestskej časti Devín a proti výstave viladomov súkromnou firmou v lokalite Záhradky. Akcia sa uskutoční o 14.00 h, na sútoku riek Moravy a Dunaja v Devíne pri pamätníku Brána Slobody.

"Pôjde o symbolický pohreb tradičného, historického a krajinného rázu tejto mestskej časti s cieľom zburcovať verejnú mienku za záchranu Devína," povedala dnes pre TASR bratislavská ochranárka Ľubica Trubíniová z občianskej inicitívy Bratislava otvorene.

Podujatie organizujú Občianske združenie za záchranu Devína v spolupráci s občianskymi iniciatívami Bratislava otvorene a Nádej pre Sad Janka Kráľa.

Jeho účastníkom sa prihovorí devínska starostka Ľubica Kolková, v programe prisľúbili účasť umelci ako Jozef Vajda, Daniel Pastirčák, Martin Malachovský, Rudolf Sikora, Boris Farkaš, František Guldan, Mikuláš Huba i ďalšie osobnosti verejného i kultúrneho života, informovala Trubíniová.

Starostka Kolková tvrdí, že výstavba 23 štvorposchodových viladomov, sčasti v ochrannom pásme Devínskej lesostepi, v lokalite Záhradky, sa nehodí do mestskej časti. Stavebníkom je spoločnosť Skanska Reality SK, súčasť nadnárodného koncernu Skanska so sídlom vo Švédsku. Generálny riaditeľ skupiny Skanska pre ČR a SR Dan Ťok sa 4. augusta dohodol so starostkou Kolkovou a poslancami miestneho zastupiteľstva, že firma je ochotná rokovať so samosprávou o určitých kompromisoch, ktoré predloží v písomnej forme.

Nesúhlas Devínčanov sa 1. augusta premietol do protestnej akcie v centre Bratislavy, spojenej s petíciou proti výstavbe viladomov. Starostka aj v liste švédskemu veľvyslancovi na Slovensku Mikaelovi Westerlindovi uviedla, prečo sa výstavba viladomov nehodí do Devína. Devínski poslanci zaviazali 1. júla starostku, aby hľadala možnosti na zmenu zámeru investora postaviť v lokalite Záhradky 23 viladomov. Ak nebude možná dohoda, má hľadať riešenie aj súdnou cestou.

(tasr)

Páčil sa vám článok?