Návrh zákona o Bratislave odobrili všetci starostovia

3.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Návrh zákona o Bratislave predložil do parlamentu v uplynulých dňoch račiansky starosta Ján Zvonár (Smer-SD). Urobil tak bez vedomia mestských poslancov a primátora. Tvrdí, že návrh má podporu všetkých starostov.

Podľa starostu Starého Mesta Andreja Petreka (SDKÚ-DS), k dohode medzi starostami došlo a aj s primátorom dospeli ku konsenzu. V prípade počtu mestských poslancov sa prikláňa k ich zníženiu, a to nielen v mestskom parlamente, ale aj v zastupiteľstvách mestských častí.

„Ako člena mestského zastupiteľstva ma predovšetkým teší, že predkladaná novela konečne vníma Bratislavu ako hlavné mesto Slovenskej republiky aj z hľadiska finančných potrieb. Očakávam preto, že po jej schválení sa upraví vzťah vlády k Bratislave,“ uvádza A. Petrek.

Starosta Nového Mesta Richard Frimmel tvrdí, že rôzne názory sa prejavili najmä pri otázke vyberania dane z nehnuteľnosti a potrebe previesť mestský majetok slúžiaci na výkon kompetencií mestských častí do ich majetku. K počtu mestských poslancov uviedol, že na to, aby každá mestská časť mala v mestskom zastupiteľstve svojho poslanca, navrhujú starostovia 45 poslancov.

„Argument, že v takomto prípade poslanci z ľudnatejších mestských častí budú v porovnaní s poslancami z menších mestských častí diskriminovaní, lebo hlasy ich voličov budú mať rozdielnu silu, podľa mňa neobstojí. V mestskom zastupiteľstve ide aj o iné, než len obhajovanie záujmov mestských častí,“ konštatuje R. Frimmel. Dodal, že v prípade predloženého návrhu nejde o „Zvonárov“ návrh, pretože on ho do parlamentu len predložil. Návrh napríklad podľa neho upravuje postavenie mestských častí ako obcí v rozsahu, ktoré určia osobitné zákony a štatút.

Umožňuje tiež previesť mestský majetok do vlastníctva mestských častí. „Čo je dôležité, rieši financovanie osobitných úloh Bratislavy ako hlavného mesta zo štátneho rozpočtu. Navrhuje sa v ňom, aby to bola suma, ktorá sa rovná 2 percentám z príjmov právnických osôb,“ dodal R. Frimmel.

Starosta Petržalky Milan Ftáčnik (Smer-SD) rovnako potvrdil zhodu starostov s predloženým návrhom zákona o Bratislave. Zníženie počtu mestských poslancov bude podľa neho len zosúladením počtu v Bratislave s počtami poslancov, ktoré boli znížené na celom Slovensku.

Návrh starostov podľa neho vychádza z princípu „silné mesto - silné mestské časti“ a presnejšie ako doteraz rieši otázku rozdelenia kompetencií medzi mesto a mestské časti.

„Návrh spresňuje aj úlohu štatútu mesta ako základného nástroja na dohodu o podrobnostiach výkonu samosprávnych funkcií, ako aj tých, ktoré plnia obe úrovne samosprávy v rámci preneseného výkonu štátnej správy. Na obsah štatútu budú mať mestské časti väčší vplyv ako doteraz,“ uviedol M. Ftáčnik.        

(rob)

Páčil sa vám článok?