Štát nechce financovať hlavné mesto

2.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Primátor Andrej Ďurkovský (KDH) trvá na tom, aby v návrhu zákona o Bratislave bolo zakotvené aj financovanie hlavného mesta ako centra Slovenska zo štátneho rozpočtu.

Primátor chce, aby štát financoval časť funkcií, ktoré mesto zo svojho postavenia robí. Ide napríklad o starostlivosť o asi 180-tisíc ľudí prichádzajúcich denne do hlavného mesta, alebo o takmer 60-tisíc študentov. Samostatnou kapitolou je podľa neho hromadná doprava, kde Bratislavčania dotujú ľudí dochádzajúcich do mesta.

Podľa A. Ďurkovského by mesto na normálne fungovanie potrebovalo ročne asi jednu miliardu korún (33,19 mil. eur).Primátor tak reagoval na stanovisko ministerstva financií, ktoré s návrhom financovania mesta nesúhlasí. Ministerstvo argumentuje, že pre hlavné mesto bol stanovený osobitný koeficient na rozdeľovanie dane z príjmov fyzických osôb.

Primátor vyjadril prekvapenie, že poslanci predložili návrh novely skôr, ako sa plánovalo. Podľa poslancov bol augustový termín posledným, aby po jeho schválení začala novela platiť od roku 2009. Podľa neho môže prípadný zlý pozmeňujúci návrh narobiť v zákone zlo. Pripomenul, že v minulosti už podobná udalosť Bratislavu stála 300 miliónov Sk.

Podľa A. Ďurkovského je obsah návrhu v intenciách toho, na čom sa dohodli so starostami.

(brn, sita)

Páčil sa vám článok?