Mestská karta bude na jar alebo v lete

29.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto pripravuje novú mestskú kartu, ktorú by chcelo bezplatne distribuovať Bratislavčanom pravdepodobne na jar, alebo v lete budúceho roku.

Magistrát pri jej príprave spolupracuje s viacerými bankami i medzinárodnými kartovými spoločnosťami. V súčasnosti mesto rokuje aj so spoločnosťou Mastercard, ktorá na slovensky trh v týchto dňoch ako prvá priniesla bezkontaktnú technológiu, tzv. Pay Pass kartu.

Podľa vedúceho oddelenia marketingu a cestovného ruchu magistrátu Milana Vajdu novú mestskú kartu si možno predstaviť ako viacfunkčnú čipovú kartu, akú majú mnohí v peňaženkách - navyše, obohatenú o technológiu bezkontaktných platieb. Mestskou kartou bude možné podľa neho uhradiť napríklad platbu za vstupenku na kultúrne a športové podujatia, ale aj za vstup do rôznych zariadení mesta určených na využívanie voľného času.

Karta by mala podľa M. Vajdu slúžiť aj ako cestovný doklad na mestskú hromadnú dopravu a perspektívne aj na Bratislavskú integrovanú dopravu (BID). Práve o možnostiach jej využitia v podmienkach BID, rokuje podľa neho mesto so Železnicami SR a s autobusovou dopravnou spoločnosťou Slovak Lines.

Podľa Milana Vajdu má nová mestská karta zjednodušiť obyvateľom manipuláciu s množstvom euromincí a neskôr prinesie ich majiteľom množstvo výhod a zliav zo strany mesta, mestských organizácií a iných partnerov. „Karta by sa mala emitovať bez podmienky otvorenia osobného účtu v banke, v prvej fáze ako predplatená so základnou hodnotou do 30 eur, s možnosťou dobíjania,“ uviedol M. Vajda.

Konštatoval, že základnými cieľovými skupinami novej mestskej karty sú obyvatelia Bratislavy, v rámci nich aj študenti a seniori vrátane tých, ktorí síce v Bratislave žijú, ale nemajú tu trvalé bydlisko. Ďalej zamestnanci dochádzajúci do Bratislavy pravidelne za prácou (je ich cca 120- až 150-tisíc) a turisti. Dodal, že vydanie a distribúcia prvej mestskej karty každému obyvateľovi Bratislavy bankou, by mali byť bezplatné. Turisti si ju budú musieť kúpiť.

(rob)

Páčil sa vám článok?