Cílek chce pre mesto 0,25 % výdavkov štátu ročne

28.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Prvý námestník primátora Milan Cílek (Občiansky klub) navrhuje doplniť do Zákona o hlavnom meste SR Bratislave, ktorý bude schvaľovať parlament, aby hlavné mesto dostávalo od štátu financie vo výške 0,25 % výdavkov štátu schválených v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Bratislava by ich mala dostávať za plnenie funkcií nielen ako hlavného mesta, ale aj ako sídla štátnych orgánov a zahraničných zastúpení. "Zdôrazňujem, že Bratislava naliehavo potrebuje finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu," uvádza sa v stanovisku námestníka, ktoré má agentúra SITA k dispozícii. Argumentuje tiež tým, že mesto eviduje enormné zaťaženie infraštruktúry a životného prostredia, čo je dôsledkom dennej migrácie obyvateľov. Cílek plánuje presadzovať tento návrh osobne, ako aj cez poslanca v Národnej rade SR Martina Kuruca. Zároveň navrhuje, aby tento paragraf novely zákona začal platiť od 1. januára 2010.

Mestskí poslanci mali návrh novely zákona o hlavnom meste schváliť na júlovom zastupiteľstve. Návrh, na ktorom sa dohodol primátor so starostami mestských častí, však mestským parlamentom neprešiel. Poslanci rozhodli, že na dokumente sa bude aj naďalej pracovať, poslanecký zbor preto schválil šesťčlennú pracovnú komisiu. Tá mala postupne zapracovávať do dokumentu všetky ďalšie pripomienky a priebežne informovať primátora.

Upraveným návrhom sa mali poslanci opätovne zaoberať na jeseň, po schválení mal byť predložený ako vládny návrh do NR SR. Návrh novely nakoniec predložili poslanci Ján Zvonár (Smer-SD), Rafael Rafaj (SNS) a Viliam Jasaň (Smer-SD) už v auguste. Primátor zvolá na štvrtok na budúci týždeň mimoriadne mestské zastupiteľstvo, jednou z nedoriešených tém novely je aj počet poslancov mestského parlamentu. Primátor Andrej Ďurkovský taktiež trvá na financovaní mesta štátom, k návrhu sa však Ministerstvo financií SR vyjadruje negatívne.

(sita)

Páčil sa vám článok?