Mesto rozhoduje o lokalite pre nový cintorín

27.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava sa v súčasnosti rozhoduje, ktorú lokalitu vyberie pre nový cintorín. Ako uviedla námestníčka bratislavského primátora Anna Dyttertová, v územnom pláne sú vytipované tri lokality.

"Prikláňame sa k územiu pri Jarovciach. Ak vo vybranej lokalite bude mať vlastnícky podiel aj cirkev, budeme s ňou rokovať," uviedla.

Lokalita pri Jarovciach má rozlohu asi 26 hektárov a nachádza sa smerom k diaľničnému obchvatu. Podľa slov riaditeľa mestského pohrebníctva Marianum Miloslava Hrádka pozemky v Jarovciach však nevlastní mesto, čo predpokladá rokovanie s ich vlastníkmi. Ďalšie vhodné miesta pre cintorín sú plochy v blízkosti krematória v mestskej časti (MČ) Lamač a v MČ Rača smerom na Jur pri Bratislave.

Na otázku, či má mesto krízový variant, ak by boli rokovania neúspešné, Dyttertová odpovedala, že krízový plán nie je potrebný. "Mesto ešte nevyčerpalo všetky možnosti v už existujúcich cintorínoch. Aj jednotlivé mestské časti a farnosti prichádzajú s riešeniami ako zvýšiť počet hrobových miest alebo rozšíriť cintorín," vysvetlila.

Riaditeľ Hrádek 18. augusta povedal, že jediným voľným cintorínom v Bratislave je ružinovský. Jeho kapacita postačí na asi päť až šesť rokov. Správa cintorínov v Bratislave potrebuje ročne asi 600 nových klasických hrobových miest.

Mestské pohrebníctvo rozšírilo cintoríny v MČ Rači a Vajnoroch a v súčasnosti sa tak deje na Martinskom cintoríne. V MČ Podunajské Biskupice sa tak stalo na úkor niektorých cintorínskych komunikácií. Marianum má projekt na zvýšenie kapacity cintorína v mestskej časti Petržalka tiež na úkor cintorínskych komunikácií. Tu by mohlo pribudnúť približne 348 klasických hrobových miest, ďalej asi 300 klasických urnových miest a 230 miest v urnovej stene.

(tasr)

Páčil sa vám článok?