Nový zákon o Bratislave je v parlamente

27.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Starosta mestskej časti Rača a poslanec Národnej rady SR Ján ZVONÁR (Smer-SD) spoločne s ďalšími dvoma poslancami predložili do parlamentu návrh nového zákona o Bratislave. Spýtali sme sa ho, prečo návrh zákona predložil bez vedomia mestských poslancov a primátora mesta.

- Mestskí poslanci mi nemôžu niečo odobrovať, bol by to zásah do fungovania Národnej rady SR a úloh poslanca. V prípade predloženia návrhu zákona som potom ja zodpovedný za jeho celý legislatívny proces. Ja som dal primátorovi konečnú verziu návrhu zákona pred dvoma, alebo tromi týždňami - aby bol informovaný, aká bude jeho konečná verzia. Je uverejnený aj na internetovej stránke Národnej rady SR s dôvodovou správou a každý si môže overiť či to, čo hovorím je, alebo nie je pravdou. Pozrite sa, zákon potrebuje po osemnástich rokoch svoju novelizáciu a je to prvýkrát, čo sme sa všetci kompetentní dohodli na nejakom znení zákona, ktorý by upravil a zlepšil fungovanie samosprávy v meste tak, aby zanikli rozpory medzi mestskými časťami a magistrátom.

V čom sa teda líši váš návrh zákona od toho, ktorý pripravil magistrát, napríklad v otázke výberu dane z nehnuteľností?

- Výber dane z nehnuteľnosti zostáva na meste. Rovnako hospodárenie so zvereným majetkom zostáva takisto mestu s tým, že mestské časti môžu vlastniť majetok. Ak by sa mesto rozhodlo, že prevedie majetok, napríklad budovu úradu či školy na mestskú časť, tak návrh zákona to teraz umožňuje. Mestu to však neprikazuje, závisí to od mestského zastupiteľstva. Otvorená je ešte otázka počtu mestských poslancov. Mal by sa určiť v Národnej rade SR, pretože nie sme schopní to vyriešiť, keďže by sme rozhodovali sami o sebe.

Primátor chcel návrh zákona predložiť po dohode so všetkými mestskými časťami. Došlo k nej?

- Dohoda medzi mestskými časťami existuje. Konsenzus s magistrátom bol urobený na rokovaniach, kde sa vyriešili všetky sporné otázky. Žiadny starosta nie je proti navrhnutému zákonu o Bratislave.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?