V Devínskej Novej Vsi chystajú Park Ruda Slobodu

22.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Do poludnia 8. septembra tohto roka môžu záujemcovia zaslať návrhy do architektonickej súťaže na Park Ruda Slobodu v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. Jednotlivé návrhy vyhodnotí porota menovaná starostom Vladimírom Mrázom.

Ako sa uvádza sa internetovej stránke mestskej časti, park má byť na križovatke ulíc Slovinec a Podhorská. Ide o park so zeleňou a drobnou architektúrou, vrátane novej sochy spisovateľa Ruda Slobodu, s vytvorením chodníka na Podhorskej ulici, pri zachovaní vjazdu na príslušný pozemok a kontajnerového stojiska na separovaný zber. Návrh treba doručiť na adresu Miestneho úradu v Devínskej Novej Vsi.

Spisovateľ, dramatik, scenárista a autor kníh pre mládež Rudo Sloboda (1938-1995) sa narodil i zomrel v Devínskej Novej Vsi, študoval psychológiu na Univerzite Komenského v Bratislave, ale po dvoch semestroch odišiel pracovať do Ostravy ako baník, neskôr do Vítkovických železiarní.

V roku vyšiel jeho najkontroverznejší román Rozum (1982), v ktorom kritizoval vtedajšie spoločenské predstavy v čase tzv. reálneho socializmu. Slobodova divadelná hra Amagedon na Grbe (1993) čerpá z osudov jeho matky.

(tasr)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie