Mesto nemôže existovať bez úverov, tvrdí primátor

23.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava by nemohlo exitovať bez úverov, tvrdí primátor Andrej Ďurkovský. Reagoval tak na otázku, či nie je hlavné mesto príliš zadlžené a či je na jeho fungovanie potrebné brať si úvery. Hlavné mesto je totiž v súčasnosti úvermi zaťažené sumou viac ako štyri miliardy korún (132,8 mil. €).

"Neviem si predstaviť, že by sme vedeli viesť momentálnu finančnú politiku mesta bez úverovej politiky," povedal Ďurkovský. Dôvodov je podľa neho niekoľko. Medzi prvými uvádza skutočnosť, že mesto nedostáva na niektoré stavby dostatok peňazí od štátu. Podľa neho neobstojí v tejto súvislosti argument, že Bratislava "oplýva morom finančných prostriedkov." Analýza by podľa Ďurkovského preukázala údajne opak.

Úverová politika mesta však súvisí aj s tým, že Bratislava nemôže čerpať z fondov EÚ. Podľa neho je škoda, že hlavné mesto nemôže z týchto prostriedkov čerpať v takom rozsahu, ako by potrebovalo. "Viacero politikov mi povedalo, že Bratislava by vedela vyčerpať obrovské množstvo z týchto prostriedkov na konkrétne a dobré projekty," konštatoval Ďurkovský. Podľa primátora práve tým, že Slovensko neprijalo podobné kritériá ako iné štáty únie, ktoré svojim hlavným mestám pomohli, trpia najmä občania Bratislavy.

Ďurkovský však zároveň upozorňuje, že z hľadiska úverovej zadlženosti nie je Bratislava na najvyšších priečkach spomedzi hlavných miest. Taktiež zdôraznil, že mestu sa darí splácať dlhy. Podľa primátora je to aj preto, že mesto takto získané peniaze dáva na konkrétne investičné aktivity a "nechce ich, obrazne povedané, prejesť." Vysvetlil, že takéto peniaze zostávajú na účte hlavného mesta dovtedy, pokiaľ sa nezačne s danou investíciou. Primátor zároveň doplnil, že mesto zatiaľ neuvažuje nad ďalším úverom.

(sita)

Páčil sa vám článok?