Vyriešili otázku postavenia mestských častí

12.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Starostovia bratislavských mestských častí a primátor Andrej Ďurkovský urobili ďalší krok k spoločnej novele zákona o hlavnom meste. Podarilo sa im uzavrieť ďalšiu spornú otázku, ktorou bolo postavenie mestských častí.

Primátor a mestskí poslanci totiž akceptovali návrh starostov, aby mali mestské časti postavenie obce. Rozsah postavenia však určia osobitné časti zákona a štatút. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho združenia mestských častí hl. mesta SR Bratislavy Alžbeta Klesnilová.

Starostovia sa s primátorom zhodli aj v otázke majetku. Primátor je pripravený zasadiť sa o to, aby sa nehnuteľný majetok, ktorý slúži na výkon samosprávnych funkcií alebo výkon preneseného výkonu štátnej správy v mestských častiach, sa dostal z vlastníctva mesta do vlastníctva mestských častí. Ide napríklad o budovy miestnych úradov či škôl.

"Malo by ísť o dobrovoľný prevod, nie o nútený zo zákona," povedala Klesnilová. V tejto otázke je však potrebné doriešiť využitie majetku v prípade, keď prestane slúžiť svojmu pôvodnému účelu. Podľa Klesnilovej však aj naďalej zostáva nedoriešený spôsob schvaľovania štatútu mesta ako aj návrh zníženia počtu mestských poslancov zo súčasných 80 na navrhovaných 41.

Rokovania majú pokračovať na budúci týždeň. Združenie sa totiž snaží o to, aby bol návrh novely prerokovaný v parlamente už na jeseň a aby nadobudol účinnosť v roku 2009. Starostovia totiž odmietajú dlhšie rokovania o novele zákona o Bratislave. Podľa nich je neprijateľné, aby sa rokovania k návrhu novely pretiahli až do októbra. Novomestský starosta Richard Frimmel v tejto súvislosti konštatoval, že príprava zákonov je vždy záležitosťou užšieho kolektívu, a nie niekoľko sto ľudí, teda poslancov mestského zastupiteľstva a miestnych zastupiteľstiev.

„Premiér povedal, aby sa starostovia dohodli s primátorom, nepovedal však, aby sa k nemu vyjadrili stovky poslancov,“ povedal. Starostovia tak reagovali na rozhodnutie mestských poslancov, ktorí návrh novely na poslednom zasadnutí zastupiteľstva neschválili a rozhodli o predĺžení rokovaní. Poslanecký zbor totiž schválil šesťčlennú pracovnú komisiu, ktorá bude do materiálu zapracovávať ďalšie pripomienky. Informácie o novej podobe novely zákona by sa mali následne dostať na zastupiteľstvo v októbri.

(sita)

Páčil sa vám článok?