Schválili príspevok na výstavbu novej školy

3.4.2008
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva vo štvrtok 3. apríla odsúhlasili finančný príspevok 50 miliónov korún na výstavbu novej združenej školy - športovej akadémie, ktorá bude vychovávať mladých ľudí až po maturitu.

Škola združujúca základnú školu a gymnázium má byť postavená na mieste súčasného cyklistického štadióna na Ulici odbojárov v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto. Má byť náhradou za Základnú školu Kalinčiakova, na mieste ktorej vyrastie multifunkčná aréna pre potreby majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 2011.

Na výstavbe školy sa má ďalej podieľať Bratislavský samosprávny kraj, ktorý by mal prispieť rovnakou sumou ako magistrát. Na tomto postupe sa deň predtým dohodli zástupcovia ministerstva školstva, bratislavského magistrátu, Bratislavského samosprávneho kraja, mestskej časti Bratislava - Nové Mesto a Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Ako pripomenul bratislavský primátor Andrej Ďurkovský, celý projekt je podporený zo strany mesta tým, že bol vyčlenený pozemok v celkovej hodnote vyše 240 miliónov korún. Tento pozemok zostane vo vlastníctve mesta, bude len symbolicky prenajatý investorovi, ktorý vzíde z rokovaní vlády v rámci prípravy PPP projektu, čo je forma, ktorou pravdepodobne bude financovaná výstavba arény.

Primátor pripomenul, že mesto sa pôvodne usilovalo štadión umiestniť v inej lokalite, ale iné subjekty mu to neumožnili. Preto sa  zvolilo riešenie v areáli ZŠ Kalinčiakova, čo je pre mesto komplikácia pretože je nutné premiestniť existujúcu školu. „Na druhej strane podľa urbanistov a odborníkov na dopravu je to lepšie riešenie z hľadiska zaťaženia okolitých pozemkov, na ktorých sú domy,“ konštatoval A. Ďurkovský.

Podľa jeho slov bude treba zmeniť územný plán a všetko pripraviť tak, aby sa celý proces od územného rozhodnutia až po stavebné povolenie uskutočnil v zmysle platnej legislatívy.

Uznesenie z minulého zasadnutia mestského zastupiteľstva, z ktorého vyplýva, že najprv musí byť postavená nová škola a až potom bude môcť byť zbúraná stará, zatiaľ ostalo v platnosti.

Poslanci vo štvrtok 3. apríla rozhodli, že na najbližšie zasadnutie mestského zastupiteľstva bude predložený kompletný harmonogram celého postupu súvisiaceho s výstavbou školy a novej haly. Na základe tohto harmonogramu poslanci rozhodnú, či upustia od pôvodnej požiadavky (že najprv musí byť vybudovaná nová škola a až potom sa môže zbúrať nová) alebo zvolia iné riešenie.

(juh)

Páčil sa vám článok?