Nové Mesto žiada zrušenie rozhodnutia o pokute

30.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Nové Mesto žiada zrušenie rozhodnutia o pokute 20-tisíc korún od Protimonopolného úradu SR. Pokutu jej udelil úrad ešte v októbri minulého roka za údajné porušenie zákona o ochrane hospodárskej súťaže.

Mestská časť sa mala neumožnením zriadenia lekárne spoločnosti Enotrade, s.r.o., v Poliklinike Tehelná, dopustiť diskriminácie spoločnosti na trhu poskytovania lekárenskej starostlivosti vo verejných lekárňach v spádovej oblasti Nové Mesto a podporiť zároveň podnikateľov, ktorí v danom období mohli túto službu poskytovať.

Mestská časť sa voči pokute odvolala, Rada PMÚ však jej odvolanie zamietla a potvrdila rozhodnutie odboru dohôd obmedzujúcich súťaž. Nové Mesto preto podalo žalobu na Krajský úrad v Bratislave, aby prešetril spomínané rozhodnutie Rady. Mestská časť zároveň požiadala o odklad výkonu rozhodnutia. Informovala o tom tlačová tajomníčka novomestského starostu Alžbeta Klesnilová.

Spoločnosť Enotrade, s.r.o., prejavila v minulosti záujem otvoriť v budove polikliniky na Tehelnej lekáreň aj s možnosťou poskytovania pohotovostnej služby. Mestská časť však vydala záväzné stanovisko, ktorým spoločnosti zriadenie takéhoto zariadenia nepovolila. Rozhodnutie odôvodnila tým, že v priestoroch budovy už jedno takéto zariadenie funguje a spolu s ďalšími lekárňami v okolí zabezpečuje v dostatočnej miere poskytovanie zdravotnej starostlivosti občanom. Argumentovala tiež tým, že pohotovostnú službu nepretržite zabezpečuje ďalšia blízka lekáreň.

Podľa Klesnilovej však mestská časť svojím stanoviskom nerozhoduje o právach podnikateľského subjektu v oblasti poskytovania lekárenskej starostlivosti a umiestnenia zariadenia na jej poskytovanie. V žalobe taktiež Nové Mesto upozorňuje, že rozhodovacia právomoc v tejto veci je daná výlučne Bratislavskému samosprávnemu kraju (BSK), ktorý rozhoduje o vydaní povolenia na základe príslušného zákona. Ten rozhodol podobne ako mestská časť. Na základe jej stanoviska zamietol žiadosť o umiestnenie novej lekárne v danej poliklinike, pretože podnikateľ nesplnil všetky taxatívne náležitosti vyplývajúce zo zákona.

Mestská časť v tejto súvislosti tvrdí, že záväzné stanovisko k umiestneniu lekárne vydané v polovici októbra 2006, vydala ako svoj názor opierajúci sa o poznanie miestnych pomerov v oblasti poskytovania lekárskej starostlivosti v lekárňach na jej území. Zákon podľa nej taxatívne nestanovuje, že záväzné stanovisko musí byť súhlasné. Kompetencia vydávania záväzného stanoviska k začatiu činnosti a umiestneniu lekárne nebola zverená v rámci Štatútu hlavného mesta SR Bratislavy do pôsobnosti mestských častí. "Z uvedeného vyplýva, že Nové Mesto vydalo svoje rozhodnutie v rozpore s platnou právnou úpravou oprávnení zverených do pôsobnosti mestských častí, pričom stanoviská vydané neoprávneným orgánom miestnej samosprávy, sú neplatné. Z tohto dôvodu žiada Nové Mesto o zrušenie rozhodnutia PMÚ o uložení pokuty," dodala Klesnilová. Mestská časť medzičasom zmenila svoje záporné stanovisko na kladné.

(sita)

Páčil sa vám článok?