Protimonopolný úrad potvrdil pokutu

27.3.2008
0
Páčil sa vám článok?

Rada Protimonopolného úradu SR zamietla rozklad bratislavského Nového Mesta a potvrdila rozhodnutie odboru dohôd obmedzujúcich súťaž, ktorý uložil mestskej časti pokutu 20 000 Sk.

Nové Mesto od 16. októbra 2006 do 27. februára 2007 porušilo paragraf 39 zákona o ochrane hospodárskej súťaže, ktorý hovorí, že ani orgány štátnej správy a samosprávy nesmú zjavnou podporou zvýhodňovať určitých podnikateľov alebo iným spôsobom obmedzovať hospodársku súťaž.

K porušeniu došlo vydaním nesúhlasného záväzného stanoviska k začatiu činnosti a umiestneniu lekárne v objekte Polikliniky Tehelná spoločnosti Enotrade s odôvodnením, že "súčasťou objektu Polikliniky Tehelná je fungujúca lekáreň, ktorá spolu s ďalšími lekárňami nachádzajúcimi sa v blízkosti polikliniky zabezpečuje v dostatočnej miere poskytovanie zdravotnej starostlivosti občanom bývajúcim v predmetnej lokalite.

" To predstavovalo v uvedenom období zjavnú podporu zvýhodňujúcu podnikateľov poskytujúcich lekárenskú starostlivosť vo verejných lekárňach v tejto mestskej časti na úkor podnikateľa Enotrade.

Vydanie nesúhlasného stanoviska spôsobilo, že Bratislavský samosprávny kraj zamietol žiadosť spoločnosti Enotrade o vydanie povolenia na poskytovanie lekárenskej spravodlivosti vo verejnej lekárni. Rada úradu rovnako ako odbor dohôd obmedzujúcich súťaž pri udeľovaní pokuty zohľadnila fakt, že išlo o krátkodobé porušovanie zákona, ako aj skutočnosť, že mestská časť odstránila protiprávny stav počas správneho konania.

Ako uviedla hovorkyňa Protimonopolného úradu Alexandra Bernáthová, rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 12. marca 2008 a nemožno sa voči nemu odvolať.

(tasr)

Páčil sa vám článok?