Prevádzkový čas budú obchodníci len oznamovať

28.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Devínskonovoveská samospráva mení svoje nariadenie o pravidlách času predaja v prevádzkach a o ochrane obyvateľov pred hlukom. Novinkou návrhu je, že miestny úrad už nebude určovať obchodníkom čas predaja a služieb.

Samospráva v Devínskej Novej Vsi upúšťa od určovania prevádzkového času obchodom a prevádzkovým zariadeniam. Po novom im tieto zariadenia budú otvárací a zatvárací čas len oznamovať. Musia sa vtesnať ale do času od šiestej hodiny do 22. hodiny. V prípade, že chcú mať dlhšie otváracie hodiny, alebo v inom čase, musia mať špeciálne povolenie. Výnimku tvoria ubytovacie zariadenia a hotelové služby, ktoré majú nepretržitú prevádzku. V novom návrhu sú už zohľadnené aj ustanovenia zákona o ochrane pred hlukom a vibráciami.

K oznámeniu o čase predaja bude musieť podnikateľ predložiť okrem rôznych dokumentov napríklad aj protokol o meraní hluku v prípade, že ide o podnik s hudobnou produkciou. V prípade, že chce mať hudobnú produkciu vo večernom čase, musí mať súhlas od vlastníka budovy alebo od nadpolovičnej väčšiny vlastníkov bytov v nehnuteľnosti, v ktorej sa prevádzkareň nachádza.

V prípade, že podnik šíri neprimeraný hluk, miestny úrad ho vyzve aby upravil svoju produkciu a znížil hladinu hluku. Ak to do určeného obdobia neurobí, môže mu hudobnú produkciu zakázať na šesť mesiacov. V novom návrhu nariadenia sa počas sezónnych exteriérových sedení zakazuje v Devínskej Novej Vsi hudobná produkcia.

Sankcie za porušenie jednotlivých pravidiel nového nariadenia sú v rozpätí od 1000 do 200-tisíc korún. Miestna samospráva pristupuje k týmto opatreniam vzhľadom na meniacu sa legislatívu (zmeny v živnostenskom zákone a pod.).

(rob)

Páčil sa vám článok?