Kraj bude spolupracovať s Kyjevskou oblasťou

21.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj bude spolupracovať v oblasti cestovného ruchu, školstva, mládeže a športu, kultúry, zdravotníctva a v rámci kompetenčných možností aj v oblasti ekonomiky a podnikania so Štátnou správou Kyjevskej oblasti Ukrajiny.

Dohodu o takejto spolupráci dnes podpísali predseda BSK Vladimír Bajan a predsedníčka Štátnej správy Kyjevskej oblasti Vira Uľjančenko.

Jedným zo zámerov Bratislavského vyššieho územného celku v oblasti zahraničných vzťahov je podľa Bajana získanie významnej pozície v stredoeurópskom priestore i v širšom geopolitickom meradle. "Tento zámer je plne v súlade s tendenciami Európskej únie, v ktorej budúcnosť patrí práve regiónom," konštatoval. BSK počas svojho trvania nadviazal spoluprácu s regiónmi niekoľkých krajín, prioritne sú to susedné štáty, štáty Európskej únie, ale i niektoré krajiny sveta.

Vzhľadom na hospodársky a geopolitický význam Ukrajiny a jej regiónov podpísal Bajan 19. mája minulého roku pri príležitosti 75. výročia založenia Kyjevskej oblasti Memorandum o spolupráci medzi Bratislavským samosprávnym krajom a Kyjevskou oblasťou. Tá sa v roku 2012 pripravuje na majstrovstvá Európy vo futbale, preto je pre ňu dôležité dobudovanie infraštruktúry, výstavba hotelov či stravovacích zariadení.

Kyjevská oblasť sa s rozlohou 28,4 tisíc kilometrov štvorcových a s takmer dvoma miliónmi obyvateľov rozprestiera okolo hlavného mesta Kyjev a patrí k najperspektívnejším regiónom Ukrajiny. V sfére zahraničných vzťahov a zahranično-ekonomickej činnosti Kyjevskej oblasti je jej prioritou stotožnenie sa s vyhlásením Ukrajiny o orientácii na európsku integráciu a tiež intenzifikáciu medzinárodných kontaktov. Kyjevská oblasť má podpísaných 17 dohôd o spolupráci s regiónmi celého sveta.

(sita)

Páčil sa vám článok?