Detské ihriská v Rači budú rekonštruovať

21.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Väčšina detských ihrísk v mestskej časti Rača nevyhovuje európskym normám a ohrozujú zdravie, preto ich mestská časť plánuje zrekonštruovať. Rozhodli o tom račianski poslanci.

Ihriská budú rozčlenené na centrálne detské ihriská, do ktorých sa bude najviac investovať, zachovajú sa im pieskoviská a budú univerzálne pre všetky vekové kategórie, a menšie okrajové, na ktorých zrušia pieskoviská. Centrálne ihriská budú na Hubeného, Kadnárovej, Kafendovej a Sklabinskej ulici a na Karpatskom námestí.

Podľa prednostky miestneho úradu a predkladateľky materiálu Dagmar Kramplovej je detské ihrisko na Strelkovej ulici najmenej navštevované, preto navrhla jeho zrušenie. Rekonštrukcia a obnova detských ihrísk bude rozdelená na viacero etáp v závislosti od finančných prostriedkov. Náklady na nákup nových prvkov na centrálne ihriská budú viac ako dva milióny korún, na ich oplotenie približne 160-tisíc a na okrajové ihriská takmer 1,3 milióna korún.

Račianskeho poslanca Jozefa Bratinu prekvapila redukcia pieskovísk. "Pieskoviská sú srdcom detí, a preto si myslím, že päť pieskovísk na centrálnych ihriskách je málo," konštatoval. V návrhu mu chýbal aj časový harmonogram a koncepcia, kedy a v akom poradí sa budú ihriská rekonštruovať, preto dal návrh na dopracovanie materiálu. Tento návrh však neprešiel.

Starosta Rače Ján Zvonár po diskusii povedal že by bol najradšej, keby obnovili všetky ihriská, no finančné prostriedky im to neumožňujú. Ak budú peniaze, dobudujú aj ďalšie ihriská.

Podľa návrhu bude potrebné v prvom rade odstrániť a nahradiť zariadenia, ktoré nevyhovujú normám a ohrozujú zdravie. Ako sa v návrhu ďalej uvádza, po postupnom zrušení pieskovísk ušetrí MČ 227-tisíc korún, ktoré plánuje použiť napríklad na odstránenie starých a nákup nových, normám vyhovujúcich zariadení.

(sita)

Páčil sa vám článok?