Krajskí poslanci schválili dodatky k územnému plánu

20.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Množstvo doplnkov k územnému plánu Bratislavského kraja schválil regionálny parlament. Týkajú sa predovšetkým rozvoja infraštruktúry v okolí okresov Malacky, Pezinok a Senec v kontaktnom dosahu s územím hlavného mesta Bratislava.

Zmeny v územnom pláne reagujú najmä na výstavbu cestnej siete, predovšetkým tzv. nultého diaľničného bratislavského obchvatu D4. Mal by efektívne prepojiť súčasné diaľnice D1 a D2.

Výrazne zasiahne aj do krajinného prostredia tým, že okrem iného predpokladá tunelové prepojenie cez vinohradnícke oblasti Malých Karpát a pri vyústení východným smerom pôjde v okolí mestskej časti Vajnory, obcí Bernolákovo, Ivanka pri Dunaji a letiska M. R. Štefánika.

Dodatky k územnému plánu reagujú aj na potreby regionálnych priemyselných a logistických parkov, rozvoj medzinárodnej cyklistickej turistickej siete, vybudovanie siete integrovanej dopravy s vyšším zapojením koľajovej dopravy a v neposlednom rade sa zaoberajú aj riešením ochrany životného prostredia a ekologickej stability.

Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja zobrali na vedomie aj návrh na podporu činnosti Enviroparku Pomoravie. Ide o stratégiu trvalo udržateľného rozvoja pre územie a sedem obcí pozdĺž toku hraničnej rieky Morava. Rovnomenná nezisková organizácia získala príspevok z krajského rozpočtu vo výške dva milióny korún. Použije ich na rozvojové projekty tohto vidieckeho územia, ktoré pokrýva rozlohu 240 km2.

(tasr)

Páčil sa vám článok?