Magistrát názor prokuratúry akceptoval

19.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Podľa oficiálneho stanoviska magistrátu, ktoré oznámila hovorkyňa Eva Chudinová, platná je verzia územného plánu, ktorý poslanci schválili 31. mája 2007 a nie verzia zverejnená na internete.

V stanovisku sa ďalej hovorí: „Hlavné mesto sa v uplynulých týždňoch s plnou vážnosťou zaoberalo upozornením prokurátora vo veci schvaľovania a zverejnenia územného plánu... Upozornenie prokurátora je najmiernejším prostriedkom, ktorý prokuratúra použila voči hlavnému mestu.“

Hoci tieto vyjadrenia nepriamo priznávajú porušenie zákona, ktorým došlo k pozmeneniu úradnej listiny, mesto to ďalej vysvetľuje takto: „Nesúlad vznikol rôznym právnym výkladom postupu pri spracovaní čistopisu územného plánu, keďže stavebný zákon ani vyhláška nestanovuje presný postup pri jeho vypracovaní.“ Dodáva, že pracovníci pripravovali čistopis podľa osvedčených postupov, ktoré doteraz neboli prokuratúrou napadnuté. Hlavné mesto ale rešpektuje upozornenie prokurátora a konštatuje, že je platná verzia, ktorú schválili vlani mestskí poslanci.

O personálnych dôsledkoch sa v tomto vyhlásení ani v tejto súvislosti nehovorí. Od primátora ani jeho námestníka, ktorému spadá tvorba územného plánu do kompetencie, sme stanovisko nedostali, sú odcestovaní. Mesto však pristúpilo k organizačným zmenám a zrušilo štyri sekcie, čím zanikli aj štyri špičkové úradnícke miesta. Bývalý riaditeľ druhej sekcie, kde sa územný plán tvoril aj spracúval načisto, Ivan Macko, podľa našich informácií už nie je v zamestnaneckom vzťahu k úradu.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?