Dve fontány v centre mesta majú novú ochranu

5.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mestská organizácia Paming prišla s novým spôsobom zazimovania fontán v centre mesta, ktorý použila v prípade Maximiliánovej a Ganymedovej fontány. Má ísť o účinnejšiu ochranu historických fontán, ako bola doteraz.

Podľa informácií z mestskej organizácie Paming pôvodné ochranné kryty spomínaných fontán mali už pätnásť rokov a dožívali - išlo o pozinkovaný plech a drevené hranoly. V súčasnosti je už nová konštrukcia z ocele a je prekrytá plexisklom, ktorý by mal byť nerozbitný a odolnejší ako sklo. Pomocou dvier sa môže obsluha dostať aj dovnútra. Fontány však nezakryli celé, sochy na vrchole zostali odhalené a prístupné poveternostným podmienkam.

Podľa Pamingu ide v týchto prípadoch najmä o ochranu bazénov fontán, ktoré sú najviac vystavené možnému poškodeniu počas zimného obdobia. Ich nádrže sú pôvodné a citlivé na výrazné poveternostné vplyvy. Zazimovanie oboch historických fontán malo byť hotové minulý týždeň a náklady sú okolo jedného milióna korún. Paming by chcel podľa finančných možností postupne takto zazimovať aj ostatné chránené fontány, napríklad na Námestí SNP či Šafárikovom námestí.

Riaditeľ Mestského ústavu ochrany pamiatok Ivo Štassel si myslí, že technické riešenie zazimovania je lepšie ako to predchádzajúce a viac chráni pôvodný kameň pred mrazom a dažďom. Ochranná konštrukcia sa mu ale zdá k fontánam príliš „tvrdá“, pretože drevo, ktorým boli zakryté pôvodne, bolo podľa neho vhodnejším materiálom ako oceľ. Navyše ho podľa vlastných slov udivilo, prečo na ohradu neosadili priehľadné plexisklo (lexan) tak, aby bolo fontánu vidieť. „Stráca to logiku,“ dodal I. Štassel.

Maximiliánova fontána na Hlavnom námestí bola v roku 1992 obnovená. Pôvodné časti stĺpu aj so sochou kráľa Maximiliána boli nahradené kamennými kópiami, originály sú uložené v Mestskom múzeu. Ganymedova fontána na Hviezdoslavovom námestí bola rekonštruovaná v roku 2002 a okrem reštaurovania kamenných a kovových častí fontány, boli vyhotovené spevnené odliatky ústrednej plastiky Ganymeda a plastík sediacich detí. Kritický stav originálnych plastík neumožnil ich opätovnú inštaláciu. Presné kópie boli po zhotovení ešte patinované, aby čo najvernejšie imitovali pôvodný bronzový vzhľad Tilgnerových originálov.

(rob)

Niektoré fontány v centre v uplynulých dňoch dostali nové kryty, ktoré ich majú ochrániť pred vplyvmi zimného počasia. Je otázne, prečo sa k tomuto kroku pristúpilo až v druhej polovici zimy, objavili sa tiež výhrady proti tomu, že na kryt nie je osadené priehľadné plexisklo, aby bolo na fontánu vidieť.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?