Staré Mesto už má prehľad nehnuteľného majetku

5.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Staromestská samospráva bude pri nakladaní s nehnuteľným majetkom, ktorý má vo svojej správe, postupovať uvážlivo a transparentne, pričom v každom prípade zváži, či je výhodnejší jeho predaj alebo prenájmom.

Uviedol to zástupca staromestského starostu Peter Tatár, ktorý prezentoval kompletný zoznam nehnuteľného majetku v správe mestskej časti Bratislava - Staré Mesto. Vypracovanie tohto materiálu mu uložilo miestne zastupiteľstvo 11. decembra minulého roka. Zoznam v zásade rozdeľuje majetok na taký, ktorý si chce mestská časť ponechať, pričom sa v ňom uvádza aj účel, na ktorý má slúžiť, a na taký, ktorý je určený na predaj. Vychádza pritom zo zásad hospodárenia s majetkom mestskej časti, pravidiel nakladania s ním a smernice upravujúcej podmienky nájmu a postupe pri uzatváraní zmlúv o nájme, ktoré schválila mestská časť.

Zoznam obsahuje stovky položiek a v tabuľkovej forme sú v ňom osobitne vymenované samostatné objekty, domy v podielovom vlastníctve, nebytové priestory, obecné byty, samostatne stojace garáže, pozemky pod stavbami a k nim priľahlé parcely, pozemky pod garážami, nezastavané pozemky, detské ihriská a verejné WC, verejné komunikácie, verejná zeleň a parky. Samostatných objektov slúžiacich pre potreby mestskej časti je 27, ide prevažne o školské, kultúrne a sociálne  zariadenia, okrem toho zoznam obsahuje ďalších šesť objektov, ktoré neslúžia potrebám staromestskej samosprávy. Rovnako 27 je aj domov v podielovom spoluvlastníctve, v ktorých má podiel mesto Bratislava a iní spoluvlastníci. Ako uviedol P. Tatár, samospráva sa bude snažiť nepredávať svoj podiel, aby ochránila nájomníkov pred hrozbami spojenými s dereguláciou nájomného a podobne.

V zozname je veľké množstvo nebytových priestorov - tých, ktoré neslúžia potrebám mestskej časti, je v zozname 301 a ide o priestory rôzneho charakteru, od predajní cez sklady a ateliéry až po kryty civilnej ochrany. Obecných bytov je v zozname uvedených203, niektoré sú predmetom reštitúcie, v prípade ďalších nájomníci požiadali o ich odkúpenie do osobného vlastníctva. Okrem toho zoznam obsahuje aj prehľad 32 samostatne stojacich garáží. Pomerne značný je počet pozemkov pod stavbami a k nim priľahlých parciel (34) a počet pozemkov pod garážami, kde garáž je vo vlastníctve tretích osôb (294). „Pokiaľ ide o pozemky pod budovami, je záujem ich predať,“ uviedol P. Tatár.

Najpočetnejšie sú v prehľade zastúpené nezastavané pozemky - je ich v ňom 443, pričom mestská časť navrhuje tie z nich, ktoré sú v zmysle územného plánu určené na výstavbu občianskej vybavenosti, ponechať vo vlastníctve mesta, a ostatné navrhuje predať.

Osobitnou kapitolou sú detské ihriská (5), sociálne zariadenia (7), verejné komunikácie a verejná zeleň a parky (materiál obsahuje ich abecedný zoznam). „Tento nehnuteľný majetok nie je na predaj,“ uviedol P. Tatár, ktorý deklaroval záujem staromestskej samosprávy zvýšiť príjmy z nájmov nehnuteľného majetku, ktoré sa používajú na bežné výdavky.

Juraj Handzo

Páčil sa vám článok?