Kandidát na starostu je v zozname ŠtB

3.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

Ján Odzgan, ktorého v nadchádzajúcich komunálnych voľbách kandiduje bratislavská SDKÚ na post starostu mestskej časti Staré Mesto, figuruje v tzv. Cibulkových zoznamoch ako spolupracovník Štátnej bezpečnosti.

V zozname spolupracovníkov bývalej komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB), ktorý je prístupný na internete,  je osoba s menom Ján Odzgan a dátumom narodenia 19. júl 1942 evidovaná pod číslom 20194 hneď v dvoch kategóriách - agent a tajný spolupracovník s krycím menom Jano. Po zverejnení tejto informácie J. Odzgan reagoval tvrdením, že so Štátnou bezpečnosťou vedome nespolupracoval.

Podľa dostupných zdrojov za totality upravoval režim spolupráce s ŠtB osobitný predpis. Šlo o rozkaz ministra vnútra, ktorý stanovoval, že agent pri svojom viazaní podpisoval záväzok o spolupráci. Nemusel ho podpísať v tom prípade, že by sa bola narušila dôvera medzi ním a riadiacim orgánom.

Na rozdiel od kategórie tajný spolupracovník je v prípade evidencie v kategórii agent vyššia miera pravdepodobnosti, že evidovaný spolupracoval s ŠtB vedome. Ani pri evidencii v kategórii agent však neexistuje stopercentná istota, že evidovaná osoba spolupracovala s tajnou políciou vedome - v konkrétnych prípadoch totiž teoreticky mohlo dôjsť k porušeniu alebo obídeniu spomenutého predpisu zo strany riadiaceho dôstojníka.

Meno J. Odzgana figuruje aj v afére týkajúcej sa podozrenia z tunelovania štátnych hmotných rezerv. Aféra sa časovo viaže na obdobie, keď bol Odzgan spolu so Štefanom Sotákom v riadiacej funkcii Správy štátnych hmotných rezerv SR. V marci 2000 prenikli do médií poznatky Slovenskej informačnej služby zakladajúce podozrenia, že na správe štátnych hmotných rezerv dochádza k tunelovaniu.

Spravidla šlo o uzatváranie pre štát mimoriadne nevýhodných zmlúv s vybranými firmami, hoci existovali aj výhodnejšie ponuky od iných dodávateľov. Transakcie sa týkali viacerých komodít, okrem iného aj obilia. Tieto poznatky potvrdila aj následná kontrola Najvyššieho kontrolného úradu.

Soták i Odzgan, ktorí v tejto súvislosti čelili podozreniam z nezákonného obohacovania, museli odstúpiť z funkcií. Niekoľkomesačné preverovanie orgánov činných v trestnom konaní však neviedlo k takým zisteniam, ktoré by umožňovali trestne stíhať konkrétne osoby.

(ver)
Páčil sa vám článok?