Dúbravka zmenila miestne dane iba za parkovanie

16.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Od začiatku roka 2008 platí v bratislavskej časti Dúbravka nové všeobecné záväzné nariadenie o miestnych daniach, kde sa zmena sadzby týka iba dlhodobého parkovania vozidiel.

Došlo k nej z dôvodu nového zákona o miestnych daniach, ktorý zrušil tzv. dočasné parkovacie miesto. Podľa vedúceho ekonomického oddelenia Miestneho úradu v Dúbravke Imricha Fraštackého to ich samospráva novým VZN vyriešila v rámci dane za využívanie verejného priestranstva. Doterajšiu evidenciu a daň pre obyvateľov za jedno parkovacie miesto spresnila určením sadzby za štvorcový meter.

"Parkovacie boxy na rôznych parkoviskách neboli rovnako veľké, takto je to teraz objektívnejšie," uviedol Fraštacký. Zastupiteľstvom prijaté denné sadzby za m2 sú 1,10 Sk pre osobné autá nepodnikateľov, 1,70 pre podnikateľov a 2,40 pre nákladné vozidlá a autobusy. Obyvatelia Dúbravky si môžu na verejných parkoviskách rezervovať miesto pre svoje auto ročným zaplatením dane. Podľa Fraštackého vlani za jedno parkovacie miesto daň predstavovala 3650 Sk a novou úpravou vraj niektorí občania to majú výhodnejšie.

Dúbravská samospráva nevyberá daň ani nepovoľuje parkovanie pre taxi služby, pretože to je v právomoci magistrátu na cestách v jeho správe. Podľa Fraštackého sa ostatné miestne dane na území Dúbravky v tomto roku nezmenili. To znamená, že majitelia psov, predajných automatov a nevýherných hracích prístrojov majú rovnaké podmienky ako vlani. Sadzby dane za využívanie verejného priestranstva pri rozkopávkach, umiestnení stavebného materiálu alebo kontajnera, zariadenia staveniska či zariadenia na ambulantný predaj ostali tiež nezmenené.

(tasr)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie