Daňový úrad bude 31. januára otvorený dlhšie

15.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Daňovú úrad SR v Bratislave bude mať vo štvrtok 31. januára predĺžené úradné hodiny až do 18:00. Fyzické a právnické osoby majú v tento deň poslednú možnosť na podanie daňového priznania za nehnuteľnosť, ktorú získali minulý rok.

Priznanie podávajú aj tí, ktorým nastala zmena vo vlastníctve oproti predchádzajúcemu roku. Tí, ktorí to do konca januára nestihnú, budú za omeškanie sankcionovaní.

Tlačivá sú stále k dispozícii aj na internetovej stránke www.bratislava.sk. Priznanie k dani z nehnuteľnosti je možné podať osobne alebo ho poslať poštou na adresu Hlavného mesta SR Bratislava, oddelenie miestnych daní a poplatkov na Bazovej ulici, P. O. Box 13. Informácie zverejnilo mesto Bratislava na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Ako povedala hovorkyňa bratislavského magistrátu Eva Chudinová, "Majitelia nehnuteľnosti sa hlásia len pri prvom priznaní pri niektorých zmenách týkajúcich sa vlastníctva. Úrad potom počas ďalších rokov priebežne posiela vlastníkom platobný výmer o príslušnej výške daní," vysvetlila. V prípade, ak ročná daň vyrubená fyzickej osobe presahuje 2000 korún a právnickej osobe 20 000 korún, môžu sa podľa Chudinovej dohodnúť na splátkovom kalendári, najviac však v štyroch splátkach.

Chudinová zároveň zdôraznila, že pokiaľ fyzická či právnická osoba nadobudne nehnuteľnosť, respektíve, ak získa list vlastníctva, je povinná oznámiť to do 15 dní miestnemu alebo mestskému úradu v mieste, kde sa daná nehnuteľnosť nachádza. "Na túto povinnosť mnohí zabúdajú. Fyzickým osobám hrozí za omeškanie pokuta do výšky 200 korún, právnickým osobám až do 2000 korún," spresnila. Ak daň neuhradí ani po výzve miestneho či mestského úradu, úrad môže sankcie každým dňom omeškania zvyšovať štvornásobkom základnej úrokovej sadzby, ktorú stanovuje Národná banka Slovenska. Za rok tak môže daňová povinnosť vlastníka stúpnuť o ďalších 17 percent.

Sadzba dane za nehnuteľnosť v Bratislave sa v tomto roku podľa Chudinovej nezmenila. Za byt v Starom Meste zaplatí majiteľ 12 korún za meter štvorcový, vo veľkých mestských častiach ako Petržalka, Ružinov, Rača, Karlova Ves, Dúbravka, Devínska Nová Ves, Nové Mesto, Vrakuňa a Podunajské Biskupice je to desať korún za meter štvorcový a v okrajových MČ deväť korún. V lokalite Devínske jazero v Devínskej Novej Vsi je suma za štvorcový meter tiež deväť korún.

(sita)

Páčil sa vám článok?