Daňové priznanie za nehnuteľnosť do konca januára

13.1.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavčania, ktorí vlani získali nehnuteľnosť, musia do konca januára podať daňové priznanie. Za omeškanie budú sankciovaní.

Ako ďalej povedala hovorkyňa bratislavského magistrátu Eva Chudinová, majitelia nehnuteľnosti sa musia hlásiť na Daňovom úrade SR len pri prvom daňovom priznaní a pri niektorých zmenách týkajúcich sa vlastníctva.

"Úrad potom počas ďalších rokov priebežne posiela vlastníkom platobný výmer o príslušnej výške daní," vysvetlila. V prípade, ak ročná daň vyrubená fyzickej osobe presahuje 2000 korún a právnickej osobe 20 000 korún, môžu sa podľa Chudinovej dohodnúť na splátkovom kalendári, najviac však v štyroch splátkach.

Tlačivo sa dá stiahnuť napríklad na stránke ministerstva financií či hlavného mesta Bratislava, vyplnené ho potom treba doručiť na miestny alebo mestský úrad v mieste, kde sa daná nehnuteľnosť nachádza. Bližšie informácie, napríklad aj o tom, kto má nárok na zníženie dane, sú uvedené na internetovej stránke mesta.

Chudinová zároveň zdôraznila, že pokiaľ fyzická či právnická osoba nadobudne nehnuteľnosť, respektíve, ak získa list vlastníctva, je povinná oznámiť to do 15 dní úradu. "Na túto povinnosť mnohí zabúdajú. Fyzickým osobách hrozí za omeškanie pokuta do výšky 200 korún, právnickým osobám až do 2000 korún," spresnila.

Ak sa daň neuhradí ani po výzve miestneho či mestského úradu, úrad môže sankcie každým dňom omeškania zvyšovať štvornásobkom základnej úrokovej sadzby, ktorú stanovuje Národná banka Slovenska. Za rok tak môže daňová povinnosť vlastníka stúpnuť o ďalších 17 percent.

Sadzba dane za nehnuteľnosť v Bratislave sa v tomto roku podľa Chudinovej nezmenila. Za byt v Starom Meste zaplatí majiteľ 12 korún za meter štvorcový, vo veľkých mestských častiach ako Petržalka, Ružinov, Rača, Karlova Ves, Dúbravka, Devínska Nová Ves, Nové Mesto, Vrakuňa a Podunajské Biskupice je to 10 korún za meter štvorcový a v okrajových mestských častiach 9 korún. V lokalite Devínske jazero v Devínskej Novej Vsi je suma za štvorcový meter tiež deväť korún.

(sita)

Páčil sa vám článok?