Starú radnicu by mali začať rekonštruovať v máji

29.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Budovu Starej radnice v Bratislave by mali začať rekonštruovať pravdepodobne v máji budúceho roka. Mestský investor pamiatkovej obnovy Bratislava (Paming) už vypísal výberové konanie na dodávateľa prác.

Podľa vedúcej úseku inžinierskej činnosti spoločnosti Paming Zdenky Turzíkovej by sa mali jednotlivé zmluvy následne podpisovať v druhej polovici apríla alebo začiatkom mája 2008, samotná rekonštrukcia by sa mala začať hneď v máji. "Predpokladaná hodnota objednávky v čase vypísania súťaže bola 167 miliónov korún. Cena nemusí byť konečná, závisí od vybratého dodávateľa," povedala Turzíková.

Podľa riaditeľa Mestského múzea Bratislava Petra Hyrossa bude začiatok rekonštrukčných prác rozdelený na čiastkové etapy. "Je potrebné uvoľniť jednotlivé priestory, v ktorých sídli administratíva a v ktorých sú umiestnené depozity a výstavné predmety múzea. Nie je možné, aby sa všetky priestory a miestnosti vypratali naraz, musíme to urobiť postupne. Samotná veľká rekonštrukcia sa však začne naraz," konštatoval Hyross.

Práce by mali byť pritom definitívne ukončené v roku 2010, kedy by sa mala Stará radnica opäť otvoriť pre verejnosť. "Verejnosti bude sprístupnených viac miestností a tiež viac expozícií, pribudnú aj nové. Nová inštalácia čaká napríklad depozit mesta či feudálnu justíciu," uviedol Hyross.

Rekonštrukcia Starej radnice je súčasťou rekonštrukcie komplexu budov Starej radnice a Aponnyiho paláca. Obnova si podľa Hyrossa vyžiada kompletnú generálnu rekonštrukciu, obnovené sú iba fasády a strecha objektu.

Rekonštrukcia pamiatkovo chráneného objektu počíta napríklad s obnovou technických rozvodov, reštaurátorskými prácami a umelecko-remeselnou obnovou na omietkach, rovnako aj na kamenných, drevených a kovových článkoch, obnovou a rekonštrukciou suterénu, sanáciou proti vlhkosti, rekonštrukciou podkrovia či vybudovaním nových výťahov, vzduchotechniky, chladenia, merania a regulácie.

V objekte by mal pribudnúť aj poplachový systém na hlásenia narušenia, priemyselná televízia, prístupový systém, elektronická ochrana exponátov a centrálny riadiaci systém.

(sita)

Páčil sa vám článok?